Riscurile cibernetice la care ne expunem prin școala online
Articol de bucurestifm, 9 februarie 2021, 16:19
Școala online a fost o soluție pentru educație în pandemie. Începând cu 8 februarie școlile s-au redeschid, dar în județele cu incidența crescută, cursurile se vor desfășura tot pe internet. În ultimele luni, platformele cu ajutorul cărora își pot continua copii studiile au fost atacate de diverse persoane pentru a disturba bunul mers al orelor.
Într-un interviu pentru București FM, Silviu Stahie, analist în securitate informatică a declarat că există mai multe probleme din cauza cărora apar astfel de probleme. „Nu se folosesc peste tot aceleași soluții. Unii au adoptat Zoom, alții Microsoft Teams, sau Google Meet. Prin urmare este un fel de „ciorbă” de aplicații, setări, și cunoștințe atât la nivelul profesorilor, cât și la nivelul elevilor.”
În ianuarie, mai multe ore online au fost perturbate de persoane necunoscute care au început să folosească un limbaj vulgar, să jignească sau să proiecteze imagini ori videoclipuri pornografice. Astfel de situații pot fi evitate, spune Silviu Stahie.
”Profesorii nu își securizează întotdeauna aceste ședințe și permit altor persoane terțe să intre împreună cu copiii. În primul rând, toate aceste ore online trebuie securizate cu parole, trebuie trimise invitațiile folosind adresele de e-mail și nu rețele de socializare, iar profesorii trebuie să aibă grijă când permit intrarea elevilor.”
Aceste atacuri pot fi doar începutul unui lung șir de glume sau farse, dar pot degenera și pot duce la atacuri cibernetice de amploare. În acest moment nu există destule motive pentru care cineva ar încerca să împiedice bunul mers al orelor online, dar autoritățile și experții în securitate cibernetică ne recomandă să fim precauți.
”Genul acesta de vulnerabilități sunt scumpe. Ele sunt folosite de către hackeri atunci când au ceva de obținut. Ori să folosească o vulnerabilitate de acest gen pentru a accesa o oră online oarecare, nu îi aduce niciun câștig. Momentan nu ar trebui să ne temem. Profesorii și elevi trebuie să își actualizeze aplicațiile la zi, la ultima versiune și să folosească parole. Dacă respectăm aceste reguli, scăpăm de 99% din probleme. Școala online este un loc sigur din acest punct de vedere, mult mai sigur decât era acum un an.”