Școala între așteptări și temeri
Articol de cristina.toma, 9 februarie 2021, 17:51
De ieri elevii bucureșteni s-au întors pe băncile școlii. Și chiar dacă regulile dictate de pandemie sunt stricte, nimic nu a putut strica bucuria revederii cu colegii dar și cu profesorii, ne-a precizat Roxana Cercel, purtăr de cuvânt al Inspectoratului Școlar al Capitalei, invitata de astăzi a emisiunii ”În Comunitate”.
Însă din momentul în care intră pe poarta școlii copiii au de respectat regulile împotriva infectării cu SARS-COV 2 impuse de pandemia de coronavirus. În primul rând le este verificată temperatura la intrarea în unitatea de învățământ școlar sau preșcolar, apoi trebuie să își dezinfecteze mâinile iar în clasă trebuie să respecte distanțarea fizică. Cadrele didactice din învățământul scolar si preșcolar fac tot ceea ce se poate si supraveghează copiii pentru ca aceștia să respecte cât mai strict toate aceste reguli. Sigur, mai sunt unele mici abateri, mai ales în rândul preșcolarilor si al elevilor mici dar învățătoarele si educatoarele îi supraveghează foarte bine și aceștia se corectează imediat. De asemenea, tot cadrele didactice sunt atente în multe scoli dacă elevii prezintă simptome de boală.
O parte dintre elevi rămân însă acasă si continuă cursurile online dat fiind ca unii dintre ei au probleme de sănătate care le măresc vulnerabilitatea in fața virusului iar altii stau cu membrii ai familiei, adulti si vârstnici care se află în grupa de risc.
Sunt si profesori care continuă predarea online din aceleasi motive. Pentru ca procesul de predare să se desfășoare fără probleme atât online cât si off line scolile si-au adaptat orarele.
Și chiar dacă pentru unii copii dar si profesori impunerea tuturor acestor măsuri a fost putin stresantă în prima zi, astăzi se pare că ei au inceput sa se adapteze la toate aceste reguli care le intra usor-ușor în rutină.
Sigur pentru unii izolarea și carantina au fost foarte stresante iar acum pot avea probleme de adaptare. Însă psihologii de la Centrul Municipal pentru Resurse Educationale sunt gata să le vină în ajutor.
Nu toate școlile au aviz de siguranță la incendiu dar aceasta si din cauză că în unele dintre ele se desfășoară anumite lucrari de reparații si reabilitare.
Școala online a fost o premieră și chiar dacă nu a fost perfectă și au mai fost destule scăpări dar si grade de adaptare a tinut într-o oarecare măsură i-a ajutat pe elevi să parcurgă materia si chiar să fie examinati de către profesori. În timp s-a elaborat și o pedagogie online. Totodată s-au schimbat anumite forme de examinare. De exemplu au dispărut clasicele teze, fiind inlocuite cu o verificare sumativă care a fost mult mai bine primită de elevi.
Elevii din clasele terminale se vor pregăti în continuare pentru examele de absolvire care se vor tine chiar dacă materia pentru examene va fi putin modificată.