Cele patru spitale din Sectorul 1 își vor administra singure clădirile și terenurile!

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a explicat că cele patru spitale din Sectorul 1, care s-au aflat în administrarea Primăriei din Banu Manta până pe 3 februarie, vor primi clădirile și terenurile în propria administrare. Acestea nu vor trece în administrarea Primăriei Capitalei.

Este vorba despre spitalele de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, de Chirurgie Plastică și Reparatorie, de Urgențe Oftalmologice și de Urgență „Floreasca”.

Din punct de vedere medical, cele patru spitale se află în subordinea Ministerului Sănătății, care trebuie să stabilească, printr-o strategie generală, ce se va întâmpla cu aceste unități sanitare, spune edilul șef al Capitalei.

Primăria Capitalei se va subordona acestei strategii, a precizat Dan.

Dacă, prin strategia respectivă, Ministerul Sănătății va stabili că aceste unități spitalicești să treacă în administrarea Municipalității, atunci Primăria Capitalei va solicita și bani pentru această administrare, a mai spus Nicușor Dan .

„În 2002, Guvernul a dat o Ordonanță prin care a dat spitalele către Autoritățile Locale. În 2004, a venit Parlamentul și a spus că sunt exceptate de la aceste spitale, spitale clinice și universitare care trebuie să fie administrate de minister.

După aceea, în 2004, a venit Guvernul, mai târziu, și a spus că aceste spitale trebuie administrate de către ele însele, clădirile lor adică, și, în 2008, a venit din nou Guvernul cu ordonanță în care a spus că, pe de o parte, spitalele din București care nu sunt speciale, adică clinici universitare de Urgență, vin toate de la sectoare la municipiul București.

Cele care nu sunt speciale, dar unele dintre ele veniseră deja, și așa s-a format ASSMB. Și, pe de altă parte, pe spitale clinice universitare de Urgență, pe toate acestea, Guvernul va hotărî prin Hotărâre de Guvern pe care dintre ele le dă autorităților locale și pe care nu le dă.

Și astfel a apărut o Hotărâre de Guvern în 2010 și a făcut pur și simplu o listă cu unitățile spitalicești care sunt administrate de autorități locale. Aceste patru spitale de care vorbim Nu sunt în această listă. Deci ce a făcut Consiliul Local Sector 1 a făcut o chestiune absolut firească și legitimă. Avea obligația din 2004 să dea clădirile în administrarea spitalelor și le-a dat acum, în 2021. Deci, o operațiune perfect juridică și perfect legitimă.

Din punct de vedere juridic, municipalitatea din București, Consiliul general, n-a fost niciodată în discuția asta.

Acuma, aceste spitale sunt la Ministerul Sănătății așa cum este Spitalul Universitar de exemplu. Ministerul Sănătății trebuie să stabilească o strategie despre ce face cu toate acestea spitale. În momentul acesta, ele sunt în managementul medical Ministerului Sănătății, iar clădirile sunt în administrarea spitalelor însele. Asta este situația în momentul acesta.

Eu am spus că noi putem, dar, bineînțeles, că noi ne subordonăm strategiei pe care Ministerul Sănătății o are, pentru că un spital de urgență deservește pacienți dintr o rază mai mare decât dintr- un singur oraș. Noi ne subordonăm strategiei Ministerului Sănătății. În ipoteza în care consideră potrivit ca noi să le administrăm împreună cu cele 19 pe care le administrăm deja, atunci bineînțeles că o să avem și o solicitare de bani pentru că administrarea presupune bani.

Pe de altă parte, chiar dacă clădirea oricărui spital din București nu este în administrarea Consiliului local al Sectorului, asta nu împiedică consiliul local al sectorului să contribuie cu bani la finanțarea acelui spital, este permis de legea sănătății”, a spus Nicușor Dan.

În context, trebuie reamintit faptul că, în cadrul ședinței din 3 februarie a Consiliului Local al Sectorului 1, edilul Clotilde Armand a afirmat în fața consilierilor că administrarea clădirilor și terenurilor celor patru spitale va fi transmisă către Primăria Capitalei.

Mai trebuie menționat faptul că, în Hotărârea Consiliului Local al Sectorului 1, adoptată la inițiativa primarului din Banu Manta, nu sunt menționate nicăieri Primăria Capitalei sau Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale (ASSMB) din subordinea Municipalității.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.