VIDEO: Un român la curtea regelui Cosmos!
Articol de dianamatei, 10 februarie 2021, 17:24
Spațiul, ultima frontieră. Se pare, însă, că nu este așa și, o dată ce începem să îl cucerim, bariera se rupe.
Sunt 40 de ani de când un român rupea această barieră. Din păcate a rămas singurul. Acum povestește cum visul și povestea au devenit realitate.
„Dacă ni se părea atunci de domeniul SF și mie mi s-a părut. Nu mă gândeam că eu voi fi acela. Mi-am dorit să zbor dar nu la înălțimi atât de mari. M-am aflat la locul potrivit. Și se împlenesc 40 de ani de când România și-a trimis în spațiu mesagerul. Șansa a fost să ridic mâna și să spun că vreau și eu. Trei ani de pregătire lângă Moscova care mi-au aprofundat teoria. Mi-e dor de spațiu”, spune Dumitru Prunariu.
Pandemia nu a lăsat, însă, în urmă spațiul cosmic. Cercetările au continuat, iar oamenii trebuie să meargă să cucerească noi frontiere. Aici intervine Agenția Spațială Europeană care a pregătit și o…surpriză.
„Agenția Spațială Europeană deschide o nouă selecție. Se preferă femeile și chiar există locuri alocate pentru persoane cu handicap. Un handicap fizic care să nu pună însă în pericol viața și misiunea. Se poate. Avem un exemplu: ministrul Sportului care, cu un handicap fizic, participă la competiții și câștigă”, explica astronautul român.
O lume secretă, atinsă doar de cei mai buni dintre cei mai buni. Iar așii se pregătesc în doar câteva centre. Mai multe nici nu ar fi necesare, spune Dumitru Prunariu.
„Centre de pregătire au Federația Rusă, America la Huston, mai este unul la Koln și unul la Beijing. Este ineficient să pui pe picioare astfel de centre pentru unul sau doi oameni”.
Filmele cu nave spațiale și lumi misterioase ne-au fascinat copilăria. La acel moment și mulți ani după, totul a rămas la nivel de vis. Acum însă viitorul pare că ne surâde. Din spațiu. Și de pe Pământ…Elon Musk.
„El organizează acum un zbor comercial cu 4 investitori. Un loc costă 55 de milioane de dolari. Ei sunt americani pentru că Musk nu acceptă decât americani, deocamdată”, explica Prunariu.
Astronauții sunt ca o familie spune mesagerul român din spațiu. O familie relativ mică pentru că sunt puțini dar cei mai buni. Acolo oamenii gândesc doar pozitiv și singura umbă vine doar de la izbucnirea unor conflicte.
„Există trepte de cooperare. Stația Spațială Internațională înseamană miliarde de dolari investiții americane. Acolo toată lumea vorbește limba celorlalți…americanii vorbesc rusește, noi…toate limbile…Banii se scot pentru cooperare. Astronauții se înțeleg foarte bine între ei. La un nivel mult mai mare o țară se dezvoltă cu rezerve suficiente de energie, petrol…Atunci când nu le mai găsești, le căutăm în altă parte și așa ajungem la războaie. Lupta pentru resurse este primul motiv al războaielor”, dezvăluie astronautul.
România, din păcate, s-a împotmolit și la acest capitol. Cercetătorii și-au unit forțele și intrăm și noi în rândul…cosmosului. Mai ales că unul de-al nostru trecuse bariera. Acum, tot al nostru fiind, trage un semnal de alarmă dintr-o navetă imaginară.
„Agenția spațială română a fost fondată în 1991. Trebuia înființată o agenție guvernamentală care să preia probleme de cercetare în acest domeniu. Ne-am reorganizat în 1995 în instituție extrabugetară. Avem contracte cu ministere, furnizăm informții în cazuri de dezastre naturale dar și contracte cu instituții private. Avem și contracte de cooperare cu UE și cu Agenția Spațială Europeană. Guvernul ar trebui să plăteasca, însă acum a cam uitat. Acum 5 ani un ministru a zis că nu ne trebuie cercetare a cosmosului. Iar suma a ajuns la 100 de milioane de euro. Și așa suntem la coada cercetării în acest domeniu în UE. Și avem doar un steag…”
Acum 40 de ani un român era cel mai bun dintre cei mai buni. De atunci ne uităm doar spre cer și la lumea de acolo, dar nu încetăm să visăm. Numai că visele înseamnă bani și responsabilitate.
Când va mai pleca unul de-al nostru?
„Dacă se va plăti cel puțin jumătate din datorie, vom avea drept de vot și la selecțiile noilor cosmonauți. Este singura noastră șansă pentru a avea un candidat la un zbor cosmic”, conchide tranșant Dumitru Prunariu.
Primul cosmonaut român, Dumitru Prunariu, ne-a vorbit astăzi, În Comunitate, despre ce facem pentru spațiu și ce ar putea face el pentru noi.