COVID-19 nu este doar o criză sanitară și economică. Este o criză a corupției!
Articol de Vicentiu Andrei, 11 februarie 2021, 09:02
România se prezintă ca una dintre cele mai corupte țări din Uniunea Europeană, arată organizația Transparency International în cel mai recent raport al său privind Indicele de Percepție a Corupției în 2020.
Cheltuielile din domeniul medical sunt sub media Uniunii Europene! Pe lângă subfinanțare, România se confruntă cu un deficit de personal specializat.
”COVID-19 nu este doar o criză sanitară și economică. Este o criză a corupției. Iar în prezent dăm greș în gestionarea ei” a spus Delia Ferreira Rubio, Președinta Transparency International.
”Anul trecut a testat guvernele lumii cum niciun alt an din istoria recentă nu a făcut-o, iar guvernele corupte au fost mai puțin capabile să facă față provocării. Dar chiar și acelea care se află în topul CPI trebuie să stabilească urgent rolul pe care îl au în perpetuarea corupției în țară și în străinătate”, a completat aceasta.
Victor Alistar explică, într-un dialog cu Flavia Voinea, relația dintre poziția din topul clasamentului și sistemul lor de sănătate, mai functional și mai sănătos, în folosul cetățeanului.
Ce recomandări și ce soluții există?
Transparency Internațional recomandă tuturor guvernelor:
– Să consolideze instituțiile de supraveghere pentru a se asigura că resursele ajung la cei care au cea mai mare nevoie. Autoritățile anticorupție și instituțiile de supraveghere trebuie să aibă suficiente fonduri, resurse și independență pentru a-și îndeplini atribuțiile.
– Să asigure un sistem al achizițiilor publice deschis și transparent pentru a combate ilegalităţile, pentru a identifica conflictele de interese și a asigura prețurile corecte.
– Să apere democrația și să asigure spaţiul civic necesar pentru a crea condițiile prin care să poată trage la răspundere guvernele.
– Să publice date relevante și să garanteze accesul la informații pentru a se asigura că publicul primește uşor informații accesibile și semnificative, în timp util.
Soluții propuse de TI-Romania:
– Agenda de reformă BICA – o acțiune colectivă pentru promovarea integrității în mediul de afaceri. Proiectul, implementat de Transparency International, creează cadrul necesar pentru ca actori cheie din mediul de afaceri, sectorul public şi societatea civilă să lucreze împreună în scopul elaborării unei agende de reforme menite să diminueze corupţia în practicile comerciale şi implicit să promoveze integritatea în mediul de afaceri din România.
– transparență
– responsabilitate
Transparency International Romania propune soluții care pot fi aplicate pe termen mediu și lung:
➢ Promovarea Pactelor de Integritate în derularea achizițiilor publice, mecanisme independente de monitorizare în timp real a proiectelor majore de lucrări publice și nu numai.
➢ Digitalizarea proceselor administrative, prin înfiinţarea Registrului Naţional de Conformitate, care va putea îmbunătăți transparenţa administrativă și responsabilitatea, contribuind la reducerea vulnerabilităţilor la corupţie în administrația publică.
➢ Transpunerea în legislația națională a Directivei UE privind avertizarea în interes public la standarde înalte de conformitate.
➢ Acordarea de sprijin instituțiilor cu rol anti-corupție, în vederea creșterii capacității operaționale și a eficacității acestora, inclusiv prin conservarea și îmbunătățirea cadrului de reglementare.
➢ Asigurarea cu resurse, în condiții de independență, a actorilor din sectorul neguvernamental și implicarea activă în monitorizarea activității sectorului public, precum și al operațiunilor marilor actori economici, naționali și internaționali.
➢ Dezvoltarea sistematică a culturii de acceptare a criticii constructive și de răspuns la feedback.
➢ Inițierea unor mecanisme de ranking și rating în diferite sectoare pentru a sprijini ieşirea din blocajul de 40 de puncte în care România se află de peste 10 ani.