Anatomia unei relații!

De ce au devenit relațiile instabile în perioada de carantină și cum putem aplana conflictele? Ei bine, Eugen Vrabie a primit răspunsul la această întrebare de la psihologul Irina Doiciu.

Irina Doiciu este absolventă a facultații de psihologie și științele educației din cadrul Universității din București, activează ca psiholog și ca terapeut de cuplu și are un podcast numit „Anatomia unei relații”.

„Există două tipuri de cupluri care au petrecut timpul împreună pe perioada carantinei: cei care s-au bucurat și care s-au cunoscut mai bine și alții care s-au cunoscut mai bine, din păcate și care au trecut mai greu peste această perioadă grea care momentan nu s-a terminat. E foarte greu să stai lângă aceeași persoană foarte mult timp și într-o situație de genul asta se vede cât de bine ți-ai ales partenerul de lângă tine, sau cât de primăvară este în relația voastră”.

Irina Doiciu a dat și un răspuns destul de clar la întrebarea: Ar fi necesar ca cei care sunt într-o relație să aibă o discuție săptămânală sau lunară despre ceea ce se întâmpla în relația lor?

„Ideal este să stai de vorbă după fiecare conflict. În momentul în care s-a stins focul să stai și să îți dai seama ce s-a întâmplat pentru că atunci ai mult mai clar amintirile în minte. Dar pentru că de foarte puține ori putem face asta sau avem disponibilitatea să facem asta, este bine să ai discuții periodice despre relația ta. E bine ca aceste discuții să fie periodice și nu e ok să lași escaladarea asta să ajungă până în momentul în care nu o mai poți opri. De aceea este extrem de important să știi să te cerți în cuplu. Aceasta fiind și tema podcast-ului pe care l-am lansat”.

„Anatomia unei relații este un podcast care se adresează tuturor persoanelor, fie că sunt sau nu într-o relație, deoarece tratează subiectul comunicării. Mai precis, în podcast aflăm cum putem comunica mai bine cu ceilalți ca să ne înțeleagă și să fim fericiți pe termen lung.

„Este un podcast despre relații evident, dar spre deosebire de alte podcast-uri iau un singur subiect și stau și îl aprofundez un sezon întreg. De exemplu, primul sezon este despre cearta în cuplu, și aleg diverse tipuri de certuri. Sunt episoade în care vorbesc singură pe un anumit subiect și episoade în care am ca invitați diferite cupluri unde vorbim despre relația lor și ceea ce se întâmplă la ei în ceartă.

În schimb, pentru a participa la podcast am impus o anumită condiție și aceea fiind ca relația invitaților să aibă minim 1 an, pentru că în primul an este posibil ca discuțiile să fie gestionate mai ușor, dar după aceea începem să ne cunoaștem mai bine, să ne dăm seama de diferențe și să începem să vrem să ne impunem punctul de vedere”.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.