Ce este alfabetizarea digitală și cum ne ajută în lupta cu fake news

Sursa: economictimes.indiatimes.com

Despre alfabetizarea digitală în lupta cu fake news.
Acum două săptămâni, am primit vestea tragică a fetiței de zece ani din Italia, care a decedat în urma unei provocări pe Tik Tok.
Cazul ne-a arătat limpede că simplul fapt că știm să folosim tehnologia nu înseamnă neapărat că știm să ne descurcăm prin jungla de conținut digital.

Dacă cei mai tineri dintre noi sunt, poate, mai lipsiți de discernământ decât adulții, toată lumea este vulnerabilă la dezinformarea online.
De ce se întâmplă asta?
Multe dintre știrile false sunt un amestec de fals, adevăr, și opinie care le face convingătoare; excesul de informații ne împiedică să discernem corect între conținutul și puțin credibil.
Nu în ultimul rând, tindem să ne bazăm pe informațiile care corespund credințelor și prejudecăților noastre, chiar fără să fim conștienți de propriul subiectivism.

Aici intervine rolul alfabetizării digitale, pentru copii, tineri și adulți deopotrivă.
Alfabetizarea digitală (media and information literacy – alfabetizarea media, sau alfabetizarea privind informația) ne permite să utilizăm, să manipulăm, producem și diseminăm informația digitală în mod critic și conștient.
Accentul cade nu pe a învăța cum să folosim computerul sau rețele sociale, ci pe a consuma și utiliza corespunzător conținutul digital și cum să creăm noi înșine conținut într-o manieră responsabilă.
Inclusiv să identificăm toate tipurile de fake news, în formă textuală sau vizuală, și să folosim aplicațiile specializate în detectarea de fake news.

Flavia Durach, lector universitar doctor, SNSPA, ne spune care sunt pașii pe care trebuie să îi urmăm:

1. Pauza înainte de share.
Nu distribuiți sau creați conținut digital sub imperiul emoțiilor de moment (frustrare, furie, nemulțumire).

2. Verificați comentariile asociate acelui conținut.
A demontat cineva, în comentarii, afirmațiile făcute în postare?

3. Faceți o cercetare rapidă.
Căutați pe google afirmațiile făcute, verificați faptele și cifrele.

4. Întrebați care este sursa informației.
Cereți autorului să vă arate dovezile și sursele pe care își bazează afirmațiile.

Pentru că suntem bombardați de informații contradictorii, senzaționale, uneori plauzibile,

Sursa: Facebook.com

pentru că fiecare dintre noi s-a întâlnit cu fenomenul fake-news în social media, pentru că nu știm pe cine să credem, ne-am gândit să o credem pe Flavia Durach, sursa noastră de încredere în ceeea ce privește fenomenul dezinformării.
Ascultă-i rubrica „Break the fake! Informare despre dezinformare” în fiecare miercuri pe 98,3 fm de la 09:15, 13:40 și 18:30!
Dacă ai pierdut-o, mai ai o șansă, sâmbătă la 09:20 sau duminică la 16:20.

Flavia Durach este lector universitar doctor în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.