VIDEO: Pandemie, vaccinare și banii europeni pentru România!

Auzim tot mai des cuvinte ca reziliență, redresare, bani, decizii din inima Europei. Nu ne explicăm prea bine dar așteptăm banii să ne revenim. Așteptăm vaccinul să învingem pandemia, așteptăm deciziile să ne poziționăm, și noi, pe o linie dreaptă.

Suntem în UE din 2007 deci stăm la masă cu mai marii Europei. Deși mulți contestă acest lucru.

„Afacerile Europei sunt afacerile României. Suntem a șasea țară ca mărime din UE. Suntem mici pentru că n-avem ambiția să ne ridicăm și să ne asumăm rolul de construcție. Dacă ne uităm la cifre suntem a șasea țară ca pondere de vot în UE, deci ne-am putea ridica la înălțimea acestui loc. Mitul că la Bruxelles se fac lucrurile fără noi trebuie dărâmat. Suntem la masa discuțiilor”, explică europarlamentarul Dragoș Pîslaru.

Vrând, nevrând, pandemia ne-a forțat să ascultăm decizii și să ni le asumăm. Și ne-a adus poate cea mai mare mobilzare pentru ajuor.

„Un moment fast pentru Europa. Este un sentiment de solidaritate întărit de acest mecanism de rederesare și reziliență. Cetățenii europeni pot beneficia de acest ajutor. În iunie a venit această inițiativă, se va implica și Parlamentul European. Statele membre trebuie să-și pregătească strategiile naționale. România are 30 de miliarde de euro.

Există 2 lucruri care se pot finanța din acești bani: reforme și investiții. La sănătate, de exemplu, avem nevoie de spitale regionale, dotări…dar important este să avem o idee de reformă a sistemului de sănătate; să fie bazat pe prevenție.

Acești bani nu sunt o pușculiță pe care o spargem, nu sunt bani gratis. Este o șansă de a face reparațiile pe care nu le-am făcut 30 de ani. Avem un singur tren. Banii sunt pentru reforme și investiții care ne vor pregăti pentru această perioadă dar și pentru ce va urma după pandemie.”

Mobilzarea nu a venit numai la nivel de bani. Toate capetele luminate ale lumii au dat tot ce au putut pentru ca noi să avem o salvare. Asta ar trebui să ne facă să lăsăm deoparte teoriile conspiraționiste.

„Sunt încântat de cum s-a mobilzat știința pentru a înfrânge pandemia. Capacitatea noastră ca societate de a ne mobiliza este extraordinară. Am schimbat lanțul valoric la nivel mondial. Chiar dacă au fost făcute pe repede înainte, studiile clinice sunt foarte bine făcute. Nu există vreo dovadă ca să te sperii de vaccinare. Trebuie educarea populației asupra beneficiilor științei. Avem o soluție pentru ca totul să intre în normal. La nivel european până în toamnă, 70% din populație trebuie vaccinate.”

Stă în natura noastră să refuzăm ideea de obligație. Din lipsa de educație, cultură sau, pur și simplu, că nu vrem. Mai nou, ideea de vaccinare obligatorie a incins spiritele. Poate pentru că uităm că, pe lângă drepturi, avem și obligații

Dragoș Pîslaru demontează idea: „Problema etică este discriminarea legată de statutul de sănătate. Ideea de pașaport este scoasă de pe masa. Nu discutăm serios pentru că sunt oameni care așteaptă vaccinarea.

Mai întâi rezolvăm vaccinarea. Dacă ai o adeverință medicală și o dai, datele tale nu se desconspiră. Dacă vorbim despre pașaport va fi o interconectivitate între instituții. Nu văd de ce să disccutăm avangardist. Acum se poate călători cu test PCR, așa poți călători și cu dovada vaccinării. Datale de sănătate sunt confidențiale.”

Avem, în acest moment, trei vaccinuri atestate, cu acte în regulă. La noi acasă, să spunem, în Europa.

Însă se fac și în China și Rusia, iar teoria conspirației intervine și aici. Două țări cu probleme de toate felurile, privite cu scepticism. Știința însă primează.

„Avem Agenția Europeană care atestă vaccinul. Vaccinurile din Rusia și China pentru a putea fi folosite e nevoie de date despre ele. Și nu au ajuns la Agenție. Nu avem o politică de discriminare.

Ungaria a ales să cumpere vaccin rusesc. Guvernul Orban a ales să se distanțeze mai ales pentru că i se reproșează că Ungaria nu mai este un stat de drept. Asta nu înseamnă că nu vom putea avea vaccin și din altă zonă decât spațiul European.”

Suntem la masa celor care deci, iar mitul că la Bruxelles se decide pentru noi, trebuie să dispară. Așteptăm ajutor, și nu numai noi, dar avem și un cuvânt de spus.

Despre deciziile mai marilor europeni care ne vizează direct am discutat astăzi, În Comunitate, cu europarlamentarul Dragoș Pîslaru.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.