Dreptul de proprietate înseamnă și obligația de a repara imobilul!

Sursa foto: Mircea Apostolescu

Primarul Sectorului 6 reușește să mă surprindă în mod plăcut. Deși ne-am distanțat tot pe niște chestiuni de principiu, trebuie să recunosc cinstit că Ciprian Ciucu este primul primar din București care propune o măsură ce ține de o normalitate a societății. Este vorba despre majorarea cu până la 500% a impozitului pe clădiri pentru acei proprietari care nu își întrețin imobilele.

A fi proprietar nu înseamnă doar drepturi – e proprietatea mea, e sfântă și treaba mea ce fac cu ea, ci și obligații corelative acestor drepturi.

Pe lângă obligația de a plăti impozite pe proprietate, orice proprietar are și obligația de a-și întreține și repara clădirea.

Dacă nu o face, este normal să fie penalizat, pentru că, trecând peste partea estetică, peste aspectul neplăcut pe care casa în paragină îl dă întregii străzi, imobilul său poate produce pagube altor persoane.

Nu este suficient, spre exemplu, ca un proprietar să pună pe zidul casei un anunț de tipul „Atenție, cade tencuiala”! El trebuie să purceadă la repararea acelei fațade. Are această obligație legală.

Puțini știu că obligația de a repara fațadele și /sau de a consolida clădirile le revine, prin lege, în primul rând proprietarilor!

Tencuiala desprinsă de pe fațada casei sale poate produce daune mașinii altei persoane, care se află parcată pe domeniul public. Sau poate răni ori chiar provoca decesul unui pieton care trece prin zonă.

În aceste cazuri, proprietarul este răspunzător de paguba produsă de clădirea sa sau de rănirea ori decesul persoanei respective. Afișul de avertizare pus pe fațadă, pe sfoara sau banda cu care încearcă să creeze un perimetru de siguranță nu îl exonerează pe proprietarul imobilului. Fiindcă acesta nu poate impune o sarcină asupra domeniului public. Proprietarul casei de pe care cade tencuială nu poate pretinde ca pietonii să nu treacă pe trotuar, spre exemplu.

dig

Așa că s-ar putea spune că Primăria Sectorului 6 îi face chiar un serviciu impozitând suplimentar clădirea respectivă, pentru că îl avertizează, astfel, asupra stării precare a imobilului, înainte de a se produce accidente.

Când vine vorba despre reparații sau consolidare, domnii proprietari sunt, în cel mai bun caz, de acord să vină autoritățile locale să își asume această sarcină și cheltuiala aferentă.

Ne-am obișnuit de prea multă vreme să considerăm că avem numai drepturi, nu și obligații, că dreptul de proprietate înseamnă numai obligația celorlalți, inclusiv a statului, de a nu te tulbura în exercitarea prerogativelor tale de proprietar, fără obligații din partea ta.

Ciprian Ciucu a iesit din bula de populism caracteristică autorităților și și-a asumat o măsură nepopulară.

Asemenea măsuri, ce țin de o stare de normalitate, în țările democratice, pe care le admirăm, adoptate la noi, în București, în Sectorul 6, îl vor face pe actualul primar de pe Calea Plevnei mai putin simpatic locuitorilor, dar va face sectorul, mai curat, mai aspectuos si mai sigur.

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.