Schimbări de vreme și de vremuri

Vremea se schimba si nu ne face bine deloc. Scimbarile climatice sunt din ce in ce mai vizibile de ani de zile si ne-ar trebui o alta perceptie si o alta abordare. Putem sa ne scimbam si noi, spune climatologul Roxana Bojariu.

Generatiile care se succed contribuie si la mersul inainte. Adaptarea la mediu se face prin cultura. Te face sa te adaptezi mai repede. Modelul cultural actual deja nu mai merge e nevoie de unul nou. Si s-ar putea sa invatam noi de la copii. Insa noi trebuie sa fim primii care ne schimbam.

Problema schimbarilor climatice nu este de ieri, de azi. Oamenii de stiinta au tot tras semnale de alarma. „Sunt semne de alarma de acum 30 de ani. Problema a inceput sa fie importanta in anii 80 si mult mai importanta in anii 90. Oamenii de stiinta au grabit procesul de cunoastere spre societate; asa au aparut programele Natiunilor Unite pentru studiul climei. E o cursa si pentru oamenii de stiinta sa vedem repeziciunea cu care se schimba clima. Factorul local influenteaza schimbarea la nivel global”, spune climatologul.

Oamenii incep insa, incet, incet, sa constientizez problema. Si oameni de rand dar si vedete care, din fericire, isi pot aduce si aportul material la sustinerea acestei cauze. „Alaturi de noi sunt si oameni ca Leonardo di Caprio, Jane Fonda care lupta impotriva acestui fenomen. Da nu e de ajuns. Iar in mediul romanesc nu se aud foarte bine semnalele de alarma. Rapoartele ajung pe masa politicienilor. Exista si o conventie care a dat nastere tratatului de la Paris. Tinta este de a limita cresterea temperaturii medii globale la 1,5 grade pana la sfrsitul secolului”.

Consiliul de Securitate al ONU organizează maine, la iniţiativa premierului britanic Boris Johnson, un summit al membrilor săi pentru a discuta despre implicaţiile schimbărilor climatice asupra păcii în lume. „Anul acesta statele lumii isi prezinta tintele de reducere a temperaturii sa tinem sub control schimabrile. Cumparam timp. SUA a revenit in tratatul de la Paris ceea ce este un lucru extraordinar. Tratatul presupune efortul tuturor statelor si al celor in curs de dezvoltare. In Europa lucrurile merg relativ bine. Avem o decuplare in economie, emisiile au scazut. Europa vine cu un pact verde, cu o lege climatica. Din pacate nu peste tot in lume urgenta climatica sta pe masa politicienilor. Nu toata lumea isi permite sa puna bani intr-o economie verde. Tratatul de la Paris incearca sa suplineasca lipsa resurselor din anumite tari. E imbucurator ca oamei importanti se intalnesc si discuta o tema importanta. Conflictele sunt alimentate de schimbarile climatice. De exemplu in Siria, seceta a dus la o exacerbare a situatiei de acolo. Schimbarea climei genereaza migratii. Iar Europa nu ignora acest fenomen. Nu putem trai fara sa avem abordari la nivel global”.

Sa facem un exercitiu de imaginatie si sa ne imaginam o scara a dezastrului. Suna infiorator dar, din pacate, se poate ajunge aici. Iar scara este de la 1 la 10. Pe loc suntem acum? „Pe 8. Daca ajungem la nivelul 10, incepe distrugerea noastra ca specie. Lucrurile se amplifica si, din pacate, perioada este mica. Alte schimbari au fost si pe sute de milioane de ani. Acum vorbim despre decenii. Sunt bucle de feedback care aduc efecte in cascada. Avem nevoie de constientizarea factorului politic asupra urgentei acestui fenomen. Dar si cu o asezare a cetateanului in societate alaturi de politic. Subiectul trebuie promovat si in scoli. Exista un ONG care face ce ar trebui sa faca minsterul. Este necesar sa se implementeze repede programe in scoli, e nevoie pentru toate treptele de invatamant”.

Am discutat astazi, In Comunitate, despre modificarile climatice-cauze si efecte – cu climatologul Roxana Bojariu.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.