24 februarie – Dragobete

Astăzi sărbătorim Dragobetele, tradiție păgână intrată în caruselul marketing-ului împotriva internaționalului Valentine’s Day.

În această zi, fetele și băieții se întâlnesc pentru ca iubirea lor să țină tot anul.

Dragobete, fiul Dochiei, era zeul dragostei și al bunei dispoziții. I se mai spunea Cap de Primăvară sau Cap de Vară și era identificat cu Cupidon și cu Eros.

Un alt nume al său era Năvalnicul, fiind perceput ca un fecior frumos și iubăreț, care le face pe tinerele fete să-și piardă mințile. Acesta se diferențiază de blajinitatea Sfântului Valentin din tradiția catolică, fiind un bărbat chipeș și neastâmpărat.

Este o zi despre care tradiția populară spune că, în funcție de ritualuri, vom avea parte sau nu de dragoste în următorul an.

De Dragobete se mai spune că trebuie culese flori și dăruite fetelor, alături de un sărut.

Atenție! Domnilor, astăzi, mai mult ca oricând, nu trebuie să supărați fetele. Altfel, vă așteaptă o primăvară cu ghinion.

Olga Stancu a stat de vorbă cu Iulia Balaci, director de Comunicare la Muzeul Satului, despre cum se sărbătorea Dragobetele în lumea rurală, și cu bucureștenii pentru a afla dacă preferă Dragobetele sau Valentine’s Day.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.