Investitorii, nemulțumiți de suspendarea PUZ-urilor!
Articol de Mircea Apostolescu, 24 februarie 2021, 17:00
Ce spun dezvoltatorii imobiliari
Suspendarea PUZ-urilor, un semnal de neîncredere…
Dezvoltatorii imobiliari spun că „nevoia de infrastructură modernă de birouri, hoteluri și de locuinșe a devenit din ce în ce mai ridicată în ultimii ani, în condițiile în care Bucureștiul atrage cel mai mare volum de investiții din România. Cu un total de peste 3.5 miliarde de euro investiții active în proiecte de anvergură, cu livrare între 2020 – 2023, piața imobiliară nu este singura piață impactată de posibila suspendare a PUZ-urilor de sector, acest tip de hotărâre administrativă lipsită de transparență transmițând un semnal negativ și de neîncredere companiilor din toate domeniile de activitate”, subliniază BUCHAREST REAL ESTATE CLUB.
Riscăm să declănșăm Bucureștiul pe harta orașelor din Europa de Est!
Includerea pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General al Municipiului București din data de 26 februarie 2021 a proiectelor de Hotărâre, privind suspendarea Hotărârilor Consiliului General al Municipiului București prin care se aprobaseră anterior Planurile Urbanistice Zonale aferente sectoarelor 2, 3, 4, 5 și 6, fără un dialog real cu mediul de afaceri, este un semnal puternic negativ și riscă să declaseze Bucureștiului de pe harta orașelor atractive din Europa de Sud-Est.
„Bucureștiul este poziționat drept un hub regional de inovație și tehnologie în Europa de Sud-Est, doar pe segmentul IT&C, aici au sediul cele mai mari companii de software locale, cu o cifră de afaceri cumulată de 4,3 miliarde de euro (58,7% din total).
Datorită investițiilor accelerate din alte domenii de activitate, cererea pentru produse imobiliare de calitate, parcuri logistice, infrastructură modernă de birouri, locuințe la standarde contemporane, hoteluri noi, a crescut exponențial în ultimii ani și, în continuare, oferta pieței imobiliare este insuficientă în raport cu cererea.
Atragem atenția că orice revizuire ad-hoc a regimului urbanistic din București trebuie să aibă în vedere impactul global și mesajele pe care Municipalitatea le transmite în piață.
Riscăm să retrogradam Capitala în ochii investitorilor, care sunt întotdeauna deschiși la un dialog transparent cu autoritățile și care se așteaptă la predictibilitate și transparență, așa cum este normal într-o capitală modernă europeană”, declară Despina Ponomarenco, Președinte BUCHAREST REAL ESTATE CLUB.
Tot dezvoltatorii imobiliari acuză lipsa de comunicare dintre Primăria Capitalei și mediul de afaceri și lipsa de predictibilitate în ceea ce privește reglementările de urbanism.