Raportul de la Institutul „Marius Nasta”: „Nu sunt urme de incendiu și nu au fost evidențiate probleme tehnice!”
Articol de arionmihaela, 24 februarie 2021, 10:57
Firma desemnată să asigure mentenanța unității mobile din curtea Institutului Național de Pneumoftiziologie Marius Nasta a efectuat verificări la fața locului și a întocmit un raport.
Astfel, în data de 21 februarie, a fost anunțată o alarmă falsă la 112, respectiv un incediu.
A doua zi, în 22 februarie, firma desemnată să asigure mentenanța unității mobile, a efectuat verificări la fața locului.
Conform acestui raport, înaintat de firma care asigură mentenanța către producătorul unităților de terapie intensivă mobilă, se arată că instalația electrică și celelalte componente ale sistemului de climatizare nu prezintă urme de incendiu și nu au fost evidențiate probleme tehnice, sistemul funcționând în condiții optime, aceste aspecte sustinând afirmația conform căreia incidentul anunțat la 112 a fost o alarmă falsă.
Unitatea mobilă de terapie intensivă a fost amplasată, în incinta Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” in luna octombrie 2020 si pana acum au fost tratati aici 89 de pacienti.
Peste 500 de pacienți au beneficiat de existența Unităților de Terapie Intensivă Mobilă in tara, atunci când existența unui pat de terapie intensivă disponibil putea face diferența între viață și moarte.
Unitățile de Terapie Intensivă Mobilă au scopul de a oferi un suport rapid, eficient și punctual acolo unde se identifică o nevoie acută de susținere a secțiilor de terapie intensivă existente, atunci când creșterea bruscă a numărului de cazuri care necesită terapie intensivă depășește resursele respectivei unități.
Ele NU au fost gândite pentru a fi racordate permanent la o unitate spitalicească, posibilitatea de mobilizare, instalare și punere în funcțiune rapidă în proximitatea unui spital fiind una din principalele atribute pentru care a fost aleasă această soluție.
Aceste unități cresc rezilienta sistemului national de urgenta si sunt parte din rezerva natională de protectie civilă, putând fi funcționale și operaționalizate în orice situație de urgență, fie că vorbim de cutremur, pandemie, accidente colective și dezastre etc.
Cele 5 unități mobile de ATI au fost primite ca DONAȚIE din partea societății civile și a unor reprezentanți ai mediului de afaceri, si nu au fost achiziționate de DSU sau IGSU,
Unitățile de Terapie Intensivă Mobilă pot funcționa iarna.
Toate cele 5 autospeciale au funcționat foarte bine în toată perioada iernii, inclusiv la temperaturi negative, dovadă fiind funcționarea continuă a celui operaționalizat, de exemplu, la Institutul National de Pneumoftiziologie Marius Nasta, inclusiv la temperaturi de -12 grade Celsius.
Pe parcursul utilizării autospecialelor au apărut situații în care s-au constatat defecțiuni la aparatul de climatizare, care au fost însă remediate în cel mai scurt timp, autospecialele fiind în perioada de garanție. Totodată, pentru o și mai bună adaptare la temperaturile scăzute din țara noastră, s-a realizat o izolare suplimentară a acestor autospeciale.