VIDEO: Infracționalitatea în vremea pandemiei!

Pandemia a modificat mult modul de comportare, nu doar al românilor, ci al oamenilor din toată Europa. Dacă în alte domenii s-au făcut progrese și au fost aplicate pe scară largă inovații pe care înainte le vedeam doar ca experimente, nici domeniul infracțional nu a rămas în urmă. Tocmai de aceea, invitatul ediției de astăzi a emisiunii „În Comunitate”, este Bogdan Ghebaur, purtătorul de cuvânt al Poliției Române.

În general, românii – de altfel ca și alți europeni – au o problemă de a generaliza foarte repede și de a arunca o adevărată anatemă asupra unor întregi categorii de oameni. Se întâmplă cu medicii, politiștii, profesorii, iar lista ar mai putea continua.

Rareori cunoaștem munca oamenilor în detaliu, cu greutățile dar și cu victoriile ei, mai mici sau mai mari. În general, oamenii au despre politiști imaginea din filmele de acțiune difuzate pe mai toate televiziunile, unde rolurile sunt jucate de actori celebri, care reușeșc să prindă orice infractor până se termină filmul. Însă, cunoaștem adesea foarte puține despre munca politiștilor reali pe care îi întâlnim pe stradă, în trafic sau pe care oamenii îi caută când au unele necazuri.

În bilanțul Poliției Române, pe 2020, s-a constatat o scădere a violenței stradale și a tâlhăriilor. Perioada pandemiei a fost complicată pentru mai toată Europa deoarece nu ne-am mai confruntat cu așa ceva. Unele infracțiuni, precum accidente rutiere, conducerea sub influența alcoolului dar și tâlhăriile comise în stradă și în mijloacele de transport, au scăzut. Este adevărat, lumea a stat mai mult în case dar și acțiunile de prevenție ale poliției au dat roade.

Au fost în schimb creșteri a cazurilor de violență în familie. Acestea au fost și mai ușor de raportat acum și politiștii au putut să intervină mai ușor, având și unele instrumente juridice precum ordinul de protecție ceea ce le-a permis să scoată victimele din mediul violent și să le ducă în instutuții specializate unde să primească ajutor de specialitate.

Pentru omul de rând care știe să folosească internetul, vulnerabilitatea este foarte mare. Majoritatea oamenilor au un cont pe cel puțin o rețea de socializare și fac cumpărături online. Pentru mulți escroci, acești oameni sunt potențiale victime. Mulți dintre ei își dau cu ușurință datele personale și datele cardului și nu odată s-au trezit cu cardurile golite.

Structurile de combatere a criminalității informatice au prins în ultima vreme infractori care operau online. Însă, în acest domeniu, poliția desfășoară și o complexă activitate de prevenție a criminalității informatice, care îi tentează în special pe cei tineri.

Polițiștii trebuie să se adapteze continuu deoarece și infractorii sunt foarte inventivi dar și situațiile care apar sunt la fel de neașteptate, iar pandemia de SARS-CoV-2 este o astfel de situație.

În această perioadă politiștii  au trebuit să vegheze și la respectarea măsurilor de prevenire a infecțiilor cu coronavirus. Ei au fost nevoiți să oprească anumite evenimente private, unde se adunaseră mai multe persoane decât numărul permis și care mai mult, nu respectau nimic din aceste reguli, ca distanțarea socială sau portul măștii de protecție.

Ce-i drept, mulți bucureșteni și-ar dori să audă zilnic un grupaj de știri de la poliție numai că în vremea pandemiei alte știri au fost prioritare.

În ajunul Crăciunului, la poliție au fost invitați câțiva păgubiți în urma unor furturi din locuințe și le-au fost înapoiate bunuri care le fuseseră furate. Unele dintre acestea erau de o mare valoare în bani dar erau și oameni care pierduseră în acest mod și bunuri care nu aveau o valoare materială sau bănească mare dar aveau o valoare sentimentală.

Chiar dacă viața reală a polițiștilor este foarte diferită de cea a politiștilor din filme sau din romane, tocmai astfel de momente fac mulți tineri să își dorească o carieră în poliție. Ei pot să își îndeplinească acest vis și pot afla mai multe despre cum pot să urmeze o școală de poliție sau chiar Academia de Poliție, accesând atât site-urile poliției dar și ale instituțiilor menționate.

Am discutat astăzi, În Comunitate, cu Bogdan Ghebaur, purtător de cuvânt al IGPR.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.