VIDEO: Internetul atrage, dar și expune copiii!
Articol de Vicentiu Andrei, 24 februarie 2021, 19:18
Copiii trebuie să știe că trebuie să vorbească despre orice fel de abuz care se poate întâmpla în mediul online, este de părere Voichița Tomuș, specialist Protecția Copilului în cadrul UNICEF.
Avem tendința de a-l proteja pe copil ținându-l departe de informație, dar asta nu ajută pe nimeni!
El trebuie să recunoască posibilele tipuri de abuz, altfel este mai vulnerabil în fața unor potențiale pericole.
Copiii petrec de două ori mai mult timp pe internet, comparativ cu 2019, iar aproape 80% dintre copiii care intră pe internet fac acest lucru folosind telefonul mobil.
Un studiu făcut în iunie 2020 pe 3000 de copiii între 15 și 19 ani arată că 63% dintre ei petreceau mai mult de 5 ore online, iar 44% dintre ei nu considerau necesar să înveți să folosești corect internetul.
Aproape jumătate dintre copiii intervievați au recunoscut că nu au dat importanță alfabetizarii media.
Un rezultat îngrijorător: 22 dintre ei au fost supusi abuzului online.
Jumatăte dintre aceștia nu știau cum să reacționeze și cu cine să vorbească, semn că nu au pe nimeni în care să aibă încredere.
Copilul trebuie implicat în deciziile care îl privesc!
Un semnal de alarmă: părinții nu utilizează setarile de siguranță ale telefoniei sau ale diferitelor aplicații puse la dispoziția copiiilor!
Controlul parental nu este o joacă și trebuie aplicat, chiar dacă există nemulțumiri din partea celor mici.
Copiii trebuie să învețe să deosebească un fake news de informația reală, cu valoare de adevăr, și trebuie să fie educați permanent, atât de părinți, cât și de școală, în privința comportamentului copilului referitor la datele personale.
Știm puține lucruri despre ceea ce fac copiii pe internet!
Și nu numai că nu știm noi, dar nu știu nici ei! spune Voichița Tomuș, specialist Protecția Copilului în cadrul UNICEF, într-un dialog sincer și foarte actual cu Flavia Voinea.