PUZ-urile de sector se suspendă pentru o perioadă de un an!

La inițiativa primarului general al Capitalei, Nicușor Dan, consilierii municipali au decis, astăzi, suspendarea PUZ-urilor coordonatoare pentru sectoarele 2, 3, 4, 5 și 6 pentru 12 luni. Toate cele cinci hotărâri au fost adoptate cu 29 de voturi pentru.

Decizia a venit în urma unui amendament propus chiar de către inițiator, edilul șef, la proiectele de hotărâre care prevedeau termenul de 90 de zile. Inițial, Nicușor Dan anunțase suspendarea PUZ-urilor de sector pe un termen de 24 de luni.

Este un punct de cotitură în dezvoltarea urbană a Bucureştiului. Ani de zile au prevalat interesul privat şi diferite reţele de interese în faţa interesului public. Am spus şi o repet: urbanismul ultimilor ani a fost o golănie. Majoritatea Consiliului General, USR- PNL, a luat azi o decizie curajoasă, corectă şi a dovedit că este o adevărată autoritate publică, adică cineva care acţionează în interes public şi nu în interes privat. Prin aceste PUZ-uri de sector, într-o capitală sufocată de poluare, în care copiii au boli respiratorii şi vârstnicii au boli cardio-vasculare generate de această poluare a aerului, urmau să dispară sute de hectare de spaţiu verde, care aveau acest statut de spaţiu verde în Planul Urbanistic General, a declarat primarul general, Nicușor Dan.

Edilul șef le-a mulțumit consilierilor USR și PNL.

Vreau să le mulţumesc consilierilor din majoritate, USR şi PNL. Vreau să îi felicit pentru că au rezistat presiunilor care au venit din toate părţile şi ameninţărilor care au venit din toate părţile în această săptămână. Vreau să vă spun că sunt mândru că sunt susţinut de această majoritate. Vreau să vă mai spun că se pare că, în sfârşit, Bucureştiul este condus de o autoritate publică, autoritate publică înseamnă cineva care reprezintă publicul, cetăţenii şi luptă pentru ei, a spus Nicuşor Dan.

Sunt exceptate de la efectele suspendării certificatele de urbanism pentru autorizare emise anterior hotărârilor de astăzi și autorizațiile de construire-desființare aflate în curs de emitere, pentru care au fost deja emise certificatele de urbanism, în baza PUZ-urilor de sector.

Cererile pentru eliberarea certificatelor de urbanism depuse ulterior întrării în vigoare a hotărârilor de azi și nesoluționate se vor soluționa conform legislației în vigoare înainte de adoptarea PUZ-urilor de sector.

Încă înainte de suspendarea PUZ-urilor de sector, două asociații reprezentative importante ale dezvoltatorilor imobiliari – Bucharest Real Estate Club și Asociația Investitorilor în Real Estate din România, atrăgeau atenția asupra consecințelor negative pe care le va avea această instabilitate a reglementarilor de urbanism, atât asupra mediului de afaceri, cât și asupra atractivității Bucureștiului pentru investitori.
De asemenea, reprezentanții dezvoltatorilor mai atrăgeau atenția asupra valului de procese în daune cu care se va confrunta Municipalitatea, în urma suspendării PUZ-urilor de sector.

De altfel, asupra acestui aspect, asupra acțiunilor pe care le vor intenta dezvoltatorii, au atras atenția și consilieri municipali, atât din opoziție, precum Marius Pavel sau Aurelian Bădulescu, cât și din rândurile puterii, precum Cătălin Deaconescu.

Consilierul municipal Rareș Hopincă a atras atenția asupra faptului că, prin abrogarea PUZ Sector 5, cetățenii din această zonă a orașului vor fi privați de  dezvoltarea Sectorului 5, prin crearea de noi căi de comunicație, o parte din inelul median, dar și un parc de mari dimensiuni, în zona Antiaerienă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.