VIDEO: Mame adolescente într-o adolescență pierdută!
Articol de dianamatei, 1 martie 2021, 17:14
Maternitatea ar trebui să fie o bucurie pentru orice femeie. Un lucru asumat, gândit și dorit. La o vârstă care are de a face cu discernământul.
Din păcate, nu este întotdeauna așa, iar fenomenul mamelor minore este din ce în ce mai întâlnit. Și România este campioana Europei.
„10% din totalul nașterilor sunt la mame adolescente. Multe sunt la a doua sarcină. Suntem pe primul loc la acest capitol în UE. Iar motivele sunt lipsa educației, lipsa serviciilor și lipsa de resurse. O parte dintre ele au abandonat școala. Situația se reflectă în starea de sănătate a fetelor și a copiilor. Una din 4 adolescente naște prematur. Ne-am concentrat în zona rurală. Sărăcia este principalul factor care generează aceste situații”, spune Silvia Burcea, manager de proiect la „Salvați Copiii”.
Situația a scăpt de sub control și din cauza faptului că nu există politici publice. Nu sunt suficiente familia, banii și informația.
„Treaba autorităților este să faca prevenție, iar statul să ofere protecție. Sănătatea mamelor și copilului lucrăm integrat: asistent social, asistent medical, profesor…merg la beneficiar și implică familia. Ne asigurăm că gravida merge la control, că bebelușul este îngrijit…”.
Educația sexuală în școli ar face diferența, spun experții în sănătate publică. Este însă un subiect controversat care, din păcate, nu are susținerea foarte multor părinți. Încă vorbim despre rușine.
„Este foarte important ca adolescenții să primească informații din surse sigure, de la experți. Noi milităm pentru educația sexuală dar sub supravegherea unui expert pentru ca adolescenții să aibă informație de calitate. Este obligația noastră să ajungem la adolescenți. Trebuie să ne preocupe și adolescentele care renunță la școală și nu mai sunt prinse în sistem. Noi am dezvolatat instrumente adaptate fiecărei vârste și avem rată de succes; avem susținerea profesorilor.”
Programele „Salvați Copiii” încearcă să reducă fenomenul mamelor minore și să le ajute pe cele care trec, totuși, prin astfel de situații.
„Avem rezultate bune. Din 2016 am inclus 56 de mii de beneficiari. 100% dintre copiii de sub 5 ani au fost vaccinați. Toate mamele au fost înscrise la medici de familie. Toate gravidele au mers la control. Noi urmărim, an de an, evoluția cazurilor, asta pentru că experții noștri sunt angajați ai primăriilor și întâlnesc beneficiarii des. În cazurile de abuz se fac cercetări, iar asistentul social joacă un mare rol. Se ia legătura cu direcția de protecție a copilului.
Decontăm transport și decontăm vitamine și medicamente. Oferim ajutor integrat și integral. Este foarte important ca aceste fetițe să înțeleagă prin ceea ce trec. Avem psihologi care le consiliază. Însă e nevoie și de suportul întregii comunități. E o mare presiune pe aceste fete.
Trebuie să se simtă în siguranță, să nu fie blamate și arătate cu degetul. Să fie ajutate să poată să-și crească viitorii copii în siguranță. Avem și un program pentru toate mamele din spitale. Le oferim informații, le dăm pachete cadou pentru îngrijirea bebelușilor. Anul acesta vizăm 100 de mii de mame.”
Nici în București, unde am putea spera la mai multă educație și informare, situația nu e bună.
„Multe fete rămân în grija altora. Este foarte important să existe autorități care să ia locul părintelui plecat. În București, 521 de adolescente în 2019. Capitala nu stă bine deloc la acest capitol. Este cumva la jumătate pe hartă.”
Am discutat astăzi, În Comunitate, subiectul mamelor minore cu Silvia Burcea, manager de proiect la „Salvați Copiii”.