„Anotimpul feminității” la Casa Artelor Dinu Lipatti!

Casa Artelor Dinu Lipatti vă invită în Salonul de muzică duminică, 7 martie 2021, în Salonul de muzică al Casei Lipatti, de la orele 19:00, să celebrați Ziua Internațională a Femeii cu Recitalul Extraordinar de poezie și muzică din creația feminină românească – „Anotimpul feminității” – susținut de actrița Irina Movilă, violoncelistul Dan Cavassi și pianista Eliza Puchianu, o producție realizată în Premieră absolută de Casa Lipatti special pentru acest Eveniment.

Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată în 1977 printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU, celebrând anual la data de 8 martie realizările femeilor, modul în care acestea au influențat și continuă să influențeze lumea, prin viziunea, creația și arta lor.

Dorind să omagieze talentul, grația și sensibilitatea feminină românească, Centrul Cultural Casa Artelor Dinu Lipatti vă oferă în dar această producție în premieră absolută, realizată după viziunea regizoarei Alice Barb, pe un scenariu creat de actrița Irina Movilă și de violoncelistul Dan Cavassi, ce reunește o selecție de poezii și compoziții ale unor minunate artiste din toate generațiile.

Astfel, programul conține poezii de Maria Banuș, Nora Iuga, Ana Blandiana, Magda Isanos, Constanța Buzea, Veronica Porumbacu, Otilia Cazimir, Nina Cassian, Saviana Stănescu, îmbrățișate armonios de compozițiile semnate de Carmen Petra Basacopol, Felicia Donceanu, Laura Ana Manzat, Irina Hasnaș, Carmen Cârneci și Laura Manolache, trei dintre aceste compoziții fiind interpretate în premieră mondială absolută.

Actriţa Irina Movilă a jucat de-a lungul carierei sale în numeroase filme. A absolvit în 1991 Academia de Teatru şi Film, la clasa profesorului Mircea Albulescu, interpretând roluri celebre şi deosebit de complexe atât pe scena marilor teatre din ţară şi din străinătate, cât şi în faţa camerei de filmat, fiind solicitată frecvent să facă parte din juriile de specialitate la festivalurile de profil.

Mare iubitoare de poezie, este invitată deseori să susțină Recitaluri din creația lirică românească și internațională acompaniată de alți artiști valoroși. De-a lungul carierei a primit nominalizări şi premii: „Cea mai bună actriţă” la Festivalul Lumilor Latine, la Arcachonn, Franţa, „Cea mai bună actriţă” la Festivalul de film de la Geneva, „Cea mai valoroasă speranţă a cinematografului european”.

Violoncelistul Dan Cavassi a absolvit Liceul de Muzică „George Enescu”, la clasa prof. Paul Ochialbi şi George Cocea, şi Academia de Muzică bucureşteană la clasa prof. George Iarosevici. Se specializează la Paris cu Antonio Janigro, apoi la Geneva cu Pierre Fournier.

Din 1984 este prim-violoncelist la Filarmonica „George Enescu”, unde activează şi în prezent. Împreună cu clarinetistul Cristian Mancaş şi pianistul Viniciu Moroianu fondează trioul „Pro Musica” în 2010. În anul 2005 a fost decorat de Preşedinţia României cu medalia Ordinul Cultural Clasa I pentru întreaga sa activitate artistică.

Pianista Eliza Puchianu şi-a început educaţia muzicală în 1997. Este licenţiată în pian principal la Royal Irish Academy of Music în 2015 şi admisă la Boston Conservatory în programul Master of Music in Piano Performance 2016-2018. Activitatea camerală numără recitaluri în: Ulm (Germania), Vilnius (Lituania), Paris (Franța), Padova, Veneţia (Italia), Bratislava (Slovacia), Viena (Austria), Isle of Man (Marea Britanie), Dublin (Irlanda).

Experienţa profesională de acompaniatoare enumeră colaborări cu Dublin Opera Briefs, Concursul Internaţional George Enescu 2014, Wexford Opera Festival (Irlanda) şi Edinburgh Festival (Scoţia). Ca solistă cu orchestra a debutat pe scena Ateneului Roman în 2006 şi în 2008 a concertat alături de Orchestra Naţională Radio.

Salonul va putea fi ocupat în proporție de 30 la sută din capacitate, intrarea la spectacol fiind liberă, numai cu rezervare la numărul de telefon 031 425 25 63, până vineri, 5 martie 2021, la orele 16:00.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.