Rareș Hopincă (CGMB): Suspendarea PUZ coordonator menține subdezvoltarea Sectorului 5!
Articol de Mircea Apostolescu, 4 martie 2021, 10:26
Majoritatea PNL – USR a pus capăt „golăniei” din urbanism…
La inițiativa primarului general al Capitalei, Nicușor Dan, consilierii municipali au adoptat vinerea trecută, în urma unei ședințe furtunoase, cinci proiecte de hotărâre vizând suspendarea a tot atâtea Planuri de Urbanism Coordonatoare (PUZ-uri) de sector, de la 2 până la 6.
După ședința Consiliului General al Municipiului București (CGMB), edilul șef îi felicita pe consilierii PNL și USR din CGMB pentru că ar fi pus capăt unei „golănii”, cum califica Nicușor Dan urbanismul de până acum.
Orice clădire mai înaltă de P+2 are nevoie de PUZ, în Sectorul 5…
Însă, consilierul Municipal Rareș Hopincă susține că, cel puțin în cazul Sectorului 5, suspendarea PUZ-ului coordonator ar bloca dezvoltarea zonei de Sud a Capitalei.
Astfel, în Sectorul 5, pentru a construi orice clădire mai înaltă de P+2 este necesară elaborarea unui PUZ, care trebuie, apoi, aprobat de către CGMB.
„Ne reîntoarcem la situația din urmă cu șase luni de zile și, mai mult decât atât, ne reîntoarcem la o situație anterioară, perpetuată din cauza Planului Urbanistic General (PUG) din anul 2000 și a prevederilor extrem de precare cu privire la Sectorul 5 și menținem subdezvoltate Sectorului pentru că nu se poate construi acolo.
Orice investitor serios, când aude de PUZ, când aude de încă un an-doi de îngreunare a proiectului și, mai mult decât atât, când există semne de întrebare, în situația în care se respectă toată legislația, se respectă toate avizele, dar ești la mâna unei majorități din CGMB, care ar putea să spună nu sunt de acord cu acest PUZ, deși respectă legea, orice investitor serios se mai gândește când inițiază un astfel de proiect”, a declarat Hopincă pentru București FM.
Închiderea inelului median de circulație pe zona de sud amânată dacă nu anulată…
Nici investițiile publice, inițiate chiar de către Primăria Sectorului 5 nu vor mai putea fi duse la bun sfârșit, pentru că au ca punct de plecare reglementări din PUZ coordonator Sector 5. Cea mai relevantă astfel de investiție publică este penetrația Bulevardul Ghencea – Șoseaua Alexandriei.
„Este un bulevard lat de patru benzi, de circa 2 km lungime, care va reprezenta prima parte din închiderea inelului median din zona sud a Municipiului București. (…) Inelul median de circulație al Bucureștiului este întrerupt fix în Sectorul 5. Prima parte a acestui inel median este un bulevard din Ghencea până în Șoseaua Alexandriei. A doua parte înseamnă crearea legăturii între Șoseaua Alexandriei și Șoseaua Giurgiului, în zona Luică, unde, practic, se va închide acest inel median”, explică Rareș Hopincă.
„La Primăria Sectorului 5, este recepționat studiul de fezabilitate și, în octombrie anul trecut, era gata documentația pentru a fi lansată procedura de proiectare și execuție. (…) Practic, tot traficul ce vine pe Bulevardul Ghencea sau de pe Șoseaua Alexandriei și are nevoi de conexiune în această zonă nu mai este dirijat către centru”, mai susține consilierul municipal.
Din cauza suspendării PUZ coordonator Sector 5, acest proiect nu ar mai fi posibil, afirmă Hopincă. Asta, deoarece se revine la situația anterioară, cea din PUG-ul din anul 2000, care prevede închiderea inelului median cu circa 500 de metri mai spre centru „într-o zonă care deja este extrem de densă, sunt numai construcții, sunt foarte multe proprietăți private, iar doar exproprierile pe zona respectivă ar costa probabil de 10-12 ori mai mult decât proiectul de investiție în sine.
Ar însemna un nou studiu de fezabilitate, ar însemna toate studiile de teren premergătoare. Practic acest proiect, pentru că nu vorbim povești, acest proiect este cel puțin amânat dacă nu anulat”, mai afirmă consilierul municipal Rareș Hopincă.
Consilierul Municipal mai spune că principalul motiv invocat de către primarul Nicușor Dan pentru suspendarea tuturor celor cinci PUZ-uri de sector, acela că ar fi urmat să se piardă sute de hectare de spații verzi, este neîntemeiat, în cazul PUZ Sector 5.
”Aici este vorba despre o suprafață foarte mare de teren viran, din spatele Stadionului Ghencea, până la Seseaua Alexandriei, unde PUG-ul din anul 2000, păstrând prevederi Urbanistice din vremea comunismului, prevedea o pădure de protecție pentru unitățile militare din zona Ghencea. Numai că pădurea de protecție nu a existat niciodată, iar, acum, nu mai există nici unitățile militare. Așa numita pădure de protecție este un imens teren viran, plin de deșeuri”, a mai explicat Rareș Hopincă.