VIDEO: Stop! Zonă de dezastru!
Articol de dianamatei, 4 martie 2021, 17:20
Războiul lumilor la radio. Mulți, probabil, că știm, povestea citită de Orson Wells la CBS în urmă cu 83 de ani. Un fake, o glumă…însă nimic nu a fost adevărat. Dar lumea a reacționat brutal, panicată.
Așa facem în cazul oricărui fel de dezastru. La 44 de ani de la seismul din 1977 suntem panicați că s-ar putea să se repete, batem în lemn și mergem mai departe. Și noi și autoritățile.
Iar un cutremur este un dezastru. Iar noi nici măcar medicină de dezastru nu avem.
„Ne caracterizează risipa și la dezastru. N-am învățat nimic. Un mare zero. Nu avem nicio formă de învățământ în acestă legătură. Este doar un master la Universitate la Facultatea de Geografie, iar acolo nu există niciun master fără plată.
În alte părți n-a existat interes. Noi nu avem niciun specialist în medicină de dezastru. Noi folosim metoda urgențelor și a crizelor, care sunt diferite”, spune Dan Mănăstireanu, specialist în medicina de dezastru.
Auzim la televizor tot felul de discuții despre planuri de acțiune care au tot felul de culori.
Nu ni le explică nimeni dar suntem încântați când totul se termină cu bine. Nu facem diferența între aceste culori și planuri…însă se pare că nici autoritățile nu prea au habar.
„Planul roșu este un plan la criză și se cere ajutor. Planul de dezastru se termină cu…nu am cui să cer ajutor dacă nu pot face eu. Medicina de deazastru este organizare, planificare. Astea se fac înainte, nu în timpul dezastrului.”
În cazul unui cutremur toate aceste scenarii, planuri și culori se unesc. Deci situația este mult mai gravă.
„La cutremur, patologia este traumatică și chirurgicală și le unește numărul celor de la ATI. La ora actuală este nesusținută. Niște oameni au înțeles că nu cumpărând ambulanțe rezolvăm problema. Și înțeleg că există un plan de refacere a secțiilor de ATI. La cutremur cuantificarea se face cu numărul de ventilatoare. Însă la noi nu se știe nici cum să se folosească. La noi specialiști există doar la urgență.”
Și cum la noi e binecunoscuta zicală „las’ că merge și așa”, nu avem oameni care să ne deschidă mintea și apetitul pentru cunoștințe despre medicina de dezastru. Ba există. Unul! Dan Mănăstireanu.
„Sunt singurul care face un curs de medicină de dezastru. L-am făcut prima oară la Oradea. După ce am plecat, s-a sistat. Acum îl fac la Titu Maiorescu. Îl fac și la asistenții medicali care eu cred că sunt foarte importanți în cazul unui dezastru. Eu aș organiza medicina de dezastru pe baza asistentului medical. Pentru că are relații și pe verticală și pe orizontală. Are o pregătire medicală care este foarte de ajuns ăn dezastre. Și are și timp. Scot din producție un asistent și îl pun să se ocupe de dezastru.”
România este țara paradoxului și a tuturor posibilităților, dar și a imposibilităților. Un exemplu este gestionarea pandemiei.
„Ministerul Sănătății nu a condus intervenția în pandemie. Deși legea spune clar că poate să facă asta doar în epidemie și pandemie. Aș fi cerut o secționare dură, o împărțire a spitalelor, cu închiderea unor departamente: dermatologie, balneo-terapie, psihiatrie. Cursuri cu personalul, extinderea relei de oxigen … Iar celelalte secții să-și desfășoare activitatea normal. Din păcate nu avem nici oameni.”
Cum noi suntem pe principiul „mie nu mi se întâmplă”. ne-am putea culca pe o ureche. Atât că s-au mai întâmplat cutremure ți la noi și în lume; și mai mari și mai mici. Chiar și așa, negândind că am putea s-o pățim, poate e bine să fim pregătiți.
„Să avem o anumită educație dar nu are cine să o facă. La pompieri nu există preocupare pentru dezastru, totul se termină la nivelul crizei ca și la medicină. Trecând peste asta vă orientați spre punctul cel mai solid, între 2 bârne, făcută o rezervă de apă, o rezervă de mâncare dar care să dureze cel puțin 2 ani, un fluier, o lanternă, un radio portabil, un ceas cu cadran fosforescent, telefon, o baterie de rezervă și niște paturi și o haină de frig și de ploaie.”
Suntem pregătiți pentru un cutremur ce cel din 1977?
Am discutat despre asta dar și despre medicina de urgență, În Comunitate, cu Dan Mănăstireanu, specialist în medicina de dezastru.