Chanel No 5 – biografie neautorizată ori istoria într-o sticlută
Articol de cristina.toma, 5 martie 2021, 18:16
Dacă vă plac parfumurile dar sunteti curioși și în privința istoriei atunci cartea scrisă de jurnalista franceză Marie-Dominique Lelievre – Chanel No 5 – biografie neautorizată” apărută în traducere românească la editura RAO este alegerea potrivită pentru o lectură de weekend si nu numai.
Ce-i drept Marie Dominique Lelievre este si autoarea biografiilor mai multor persoalități ce au marcat istoria culturii precum Francoise Sagan, Brigitte Bardot, dar si modei precum Coco Chanel ori Yves Saint Laurent. Dar să scrii ”biografia” unui parfum, ei bine aceasta numai o femeie o putea face. Autoarea recunoște că are tot timpul în geantă o sticluță din parfumul despre care ne vorbește în carte si, deși ea nu obișuiește să se parfumeze, o picătură de parfum pusă pe esarfă ori agendă îți pot schimba starea de spirit și ziua iar uneori… de ce nu… chiar destinul.
Autoarea își începe cercetările privind originea acestui parfum care este preferatul numărul unul al femeilor din toată lumea în ultima sută de ani pornind într-o călătorie de descoperire a misterului creat în jurul legendarei combinații de miresme si a muzei acesteia, faimoasa creatoare de modă. Pe lângă detalii surprinzătoare despre originea parfumului, a compozitiei acestuia, a mecanismelor de fabricare, vânzare si publicitate, cititorul este introdus în atmosfera efervescentă din perioada interbelică și în cea tensionată si complicata a celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Cercetările încep de la sticluța care îi este arătată de către Patrick Doucet, muzeograful casei Chanel si de la numele neobișnuit al licorii. In primul rând de ce creatoarea Coco Chanel a ales acest nume ”Chanel No 5”. Unii spun că cifra 5 care apare în titulatura acestuia s-ar referi la cei cinci copii ai familiei Chanel adică Gabrielle cele două surori si cei doi frați ai ei. Altii spun că acesta era numărul înscris pe fiola pe care ea a ales-o dintr-o cutie adusă de un parfumier, o cutie cu mai multe probe care nu aveau nume ci doar cifre înscrise pe fiolele cu probe de parfum. Mai umblă și zvonul conform căruia ar fi vorba despre cele 5 ingrediente secrete ce alcătuiesc acest parfum și care împreună dau acel miros de salvajum, adică a sălbatic.
Istoria lui, însă, până la Chanel, se pare că începe în Casa Chrisis, producătoare de parfumuri încă de pe vremea regelui Ludovic al XIV-lea și care reușește datorită unor artizani dar si manageri dibaci să ajungă cu afacerile până aproape in secolul 20. Autoarea ne va purta de pe plantațiile de flori din Grasse până în laboratoarele chimistilor din Zurich unde aceșta găsesc un alt mod de a obtine arome asemănătoare cu cele ale florilor prin procedeul de spargere a unor molecule de către profesorul Philippe Kraft, poate cel mai cunoscut chimist în domeniu parfumeriei.
Există însă si bănuiala si aici se pare că de asemenea, si dovada că acesta ar fi fost creat pornind de la formula unui alt parfum Rallet no 1 de către parfumierul Ernest Beaux care si-a petrecut multi ani in Rusia inventând parfumuri pentru aristocratii ruși.
Si cititorul este purtat pe urmele acestui parfum de success în cele mai nebănuite locuri precum câmpuri de luptă, străduțe misterioase, ateliere ale unor artisti, cercuri aristocratice europene, cafenele vestite, intersectându-se cu destinele unor oameni foarte diferiti unii de ceilalti: savanti, artisti, politicieni, militari oameni de afaceri. În jurul lui se vor crea și scandaluri și alianțe dar tot miresmele acestui parfum vor fi primele semne că cel de-al doilea război mondial s-a încheiat.
Pur si simplu veți fi uimiți de câte întâmplări și istorii se pot lega în jurul unei sticluțe de parfum. Sunt multe detalii interesante dar pe care le veti afla singuri atunci când veți citi cartea scrisă de Marie Dominique Lelievre „Chanel No. 5 – biografie neautorizată” pe care nu o veți lăsa din mână până când nu veți întoarce si ultima pagină.