Femeia, eterna poveste!

In fiecare an, de 8 Martie, femeia isi primeste omagiile. Ca este mama, sotie, bunica, e cu bratul plin de flori si cadouri. O zi pe an in care parca se uita ca s-a ridicat din genunchi de-alungul istoriei. Ca si-a castigat drepturi si liberatati. Care, inca se uita.

Andreea Rusu director executiv al Centrului Filia le puncteaza si le readuce aminte femeilor cine sunt si in celelalte zile ale anului. „Din pacate se discuta despre ziua mamelor, a bunicilor. Este ziua drepturilor femeilor, a tuturor femeilor. Este o campanie pe care noi aducem de multi ani. Vrem respect, egalitate… Avem capacitatea sa facem ce fac si barbatii, sa fim in orice functie….Sa speram ca vom avea o femeie in cea mai inalta functie in stat”.

Desi suntem si la putere si in bucatarie, inca in lumea lui 2021 exista misoginismul. La mare „cautare” in toate mediile si la toate nivelele de cultura. Se fac pasi insa dar tot cu ajutorul femeilor. „Este in toate sferele sociale. Este in felul de a gandi al oamenilor, in modul in care raportam la femeie. Sa ne uitam cum arata Guvernul si Parlamentul. Suntem ultimii in UE in ceea ce priveste reprezentativitatea in functii. Fenomenul are repercusiuni asupra vietii tuturor. 55 % dintre romani spun ca violulul are justificare, exista cazuri de fete violate care au sub 15 ani; iar faptele sunt judecate ca fapte cu discernamant…o mentalitate, misogina, patriarhala. S-au schimbat mentalitati. Cu ajutorul voluntarelor. Sunt eleve, tinere care stiu ce inseamna feminismul. Stiu drepturile femeilor. Am lansat un barometru de gen fata de 2000. Si sunt intr-adevar schimbari majore”.

Si nu cerem mult… „Vor sa fie egalitate cu barbatii atat la serviciu cat si in familie, sa iesim din ideea aceea ca femeia sa ocupa doar de casa si copii. Insa studiile arata ca suntem departe de asta. Pestee 80% din treburile casnice sunt facute de femei si la urban si la rural. Femeia are nevoie de protectie, de bratara electronica impotriva unor agresori ca sa nu se mai moara. Are nevoie de ingrijire medicala…dreptul de a putea face intrerupere de sarcina la cerere..”.

Pandemia a dat peste cap mentalitati si concepte de viata. Statul impreuna ne-a facut mai irascibili si s-a acutizat, din pacate, violenta in familie. Si, din nou, am cam fost lipsite de ajutor. „Femeile au avut nevoie de ajutor, de sprijin. Nu putem spune ca au si primit. Romania este printre putinele state care nu a avut o campanie pentru violenta domestica. Exista institutii care se ocupa cu asa ceva dar nu au fost sprijinite. A crescut deci violenta impotriva femeilor dar masurile luate de stat nu au existat. In aceasta perioada a crescut stresul, s-au accentuat anxietatile… Deci si la cupluri sudate aceste lucruri pot degenera. Exista violenta economica, psihologica…”.

Cu iubire sau fara, ramanem in relatii toxice, de frica, de rusine sau ca asa am vazut acasa. Avem acum si protectie. „9 mii de ordine de protectie incalcate pentru ca exista izolarea agresorului. Statul nu reuseste sa asigure siguranta si protectia femeilor agresate. Femeia suna la 112, se intra in locuinta fara a se cere voie, se pun niste intrebari si se poate da ordin de protectie pe loc, pentru 5 zile; femeia strange dovezi si poate merge in instanta pentru ordinul de protectie pentru 6 luni. Aceste femei nu sunt singure. Autoritatile incep sa-si faca treaba din ce in ce mai bine. Sunt ONG-uri care ajuta. Variante sunt. Insa noi trebuie sa le prezentam variantele. Ca exista si alternativa. Daca nu vrea sa plece din relatia toxica trebuie sa ramanem alaturi”.

Iar agresorul poate pleca, definitiv, din viata noastra daca autoritatile isi fac treaba. „Bratara electronica anunta politistul cand se depaseste limita de restrictie. Si atunci politistul merge la agresor sau il atentioneaza. In alte tari acest sistem este de zeci de ani si a salvat multe vieti. Si nu numai alcoolul poate genera violenta in familie. In statele nordice au restrictii la alcool si exista violenta domestica”.

Avem, cateodata, salarii mai mari; suntem, cateodata, in functii cu greutate. Ar trebui sa fim lasate sa facem si sa demonstram ca putem. Fara, insa, a ne erija in cele mai si cele mai… Sa ne pastram feminitatea si sa avem respectul pe care il meritam pentru deciziile noastre. „O femeie trebuie sa munceasca mult mai mult, sa renunte la viata personala si profesionala…si nu e bine. Si barbatul trebuie sa faca si el curatenie in casa sa ajute la cresterea copiilor… Trebuie informare si educatie. Si o femeie nu este neaparat implinita daca are familie si cariera. Trebuie sa alegem de pe pozitii egale”.

Despre puterea femeii si respectul cuvenit am discutat, de 8 Martie, In Comunitate, cu Andreea Rusu director executiv al Centrului Filia.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.