Sporuri acordate abuziv angajaților de la metrou!

Sursa foto: Olga Stancu

Sporuri acordate abuziv angjaților de la metrou și informații economice trunchiate, prezentate la negocierile prin care s-a obținut anul trecut o majorare salarială de 18% – acestea sunt principalele nereguli prezentate în raportul Corpului de Control al ministrului Transporturilor, publicat astăzi în forma finală.

În document se mai arată că în 2020, la Metrorex, cheltuielile cu salariile pentru timpul efectiv lucrat au fost de 270 milioane de lei, în timp ce valoarea totală a sporurilor acordate a fost de 234 milioane de lei, adică 87% .

De asemenea, sporul de metrou sau de tunel a fost acordat abuziv tuturor salariaților, aproximativ 5.700 la număr, deși nu toți lucrează în conditii grele. Acest spor de metrou trebuia să se acorde (în cuantum de 20, 27, 34 sau 40% din salariul de bază) doar personalului de metrou care lucrează „în condiţii deosebite, vătămătoare, grele sau periculoase”.

Raportul corpului de control mai arată că Metrorex a achitat facturi sindicatului (Uniunea Sindicatul Liber Metrou – USLM) de peste 4 milioane lei, fără a fi încheiat un contract în acest sens.

În plus, la nivelul Metrorex s-au încheiat mai multe contracte de asociere în participaţiune dezavantajoase pentru compania de stat din punct de vedere financiar.

Prin raportul corpului de control s-a propus sesizarea organelor de urmarire penală.

Amintim că, la începutul acestui an, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă a criticat conducerea Metrorex pentru majorarea salariilor în plină criză și a cerut verificarea contractelor pentru spațiile comerciale încheiate cu firma sindicatului.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.