Bine de citit: Dintr-un Buick 8
Articol de razvanursuleanu, 9 martie 2021, 20:16 / actualizat: 9 martie 2021, 22:27
Excelent roman al lui Stephen King, probabil o dedicație pentru toți cititorii care sunt de părere că civilizația umană nu poate avea nimic în comun cu o altă ipotetică lume locuită și că nu poate exista nicio formă de înțelegere între specii fundamental diferite.
Pentru cititorii care au o opinie contrară, un punct de plecare în dezbatere ar fi acela de a-i ruga să găsească mai întâi o modalitate de înțelegere și cooperare între oameni și multe dintre speciile care trăiesc pe Pământ.
Cum ar fi, de exemplu, viermii inelați, muștele, celacantul, țânțarii, melcul de marmură conic, puricii, șarpele mamba verde, scoicile, păianjenul rătăcitor, crevetele cu mantie, ciuperca Kombucha și încă vreo câteva milioane de specii pentru care civilizația umană reprezintă o noțiune mai mult decât abstractă.
Din păcate, acest roman s-ar putea să nu fie o opțiune viabilă pentru fanii prieteniei dintre copiii umani și E.T, care stă să fie îmbrăcat cu fustiță și învață graiul omenesc pe repede înainte. Și nici pentru cei ai lui Jar Jar Binks, personajul amuzant din Star Wars, empatic la orice ține de sentimentele omenești.
Și cu atât mai puțin pentru cei care și-au botezat copiii Na’vi după ce au fost mișcați sufletește de povestea romantică dintre Jake Sully și Neytiri, fata șefului clanului Omaticaya din filmul Avatar (pentru aceștia din urmă, vestea bună e că Avatar 2 nu a mai fost amânat din nou pentru 5 ani, ci doar pentru 2, existând o posibilitate concretă de a apărea pe marile ecrane în decembrie 2022).
„Dintr-un Buick 8” este un roman despre o mașină de colecție, care reprezintă punctul de trecere dintre două lumi. Cea a noastră, care nu știe să funcționeze decât în condițiile în care alte specii ne respectă regulile și stau la analizat și disecat, și cea străină, imposibil de înțeles și cu atât mai puțin de supus.