Cu o donare de sânge nu se face primăvară dar se poate salva o viață
Articol de cristina.toma, 11 martie 2021, 20:15
Invitatii de astăzi ai emisiunii ”In Comunitate” Marian Costache si Andreea Timofte de la Asociatia HEM sunt bloodfluenceri, adică vorbesc oamenilor despre donarea de sânge si beneficiile ei. Ei promoveaza donarea de sânge in cadrul programului ”N-avem sânge”.
Este nevoie de curaj pentru a arăta empatie față de suferintele celor din jurul tău. De obicei oamenii conștientizează că este nevoie de sânge abia atunci când cineva din familie se află in situația în care trebuie să primească sânge. Iar daca ajungi în fața centrului de donare imposibil să nu îi vedeți pe oamenii care stau cu bilete în mâini, bilete pe care scrie numele unei rude sau a unui prieten ce are nevoie de o transfuzie iar acești oameni dau biletele celor ce intră la donare rugându-i să spună și numele și spitalul unde se află persoana care în acel momente are nevoie de sângele care i-ar salva viața.
Insă este greu să găsești voluntari pentru donarea de sânge de aceea invitații emisiunii de astăzi au fost si ei pe punctul de a renunta la proiectele lor legate de donarea de sânge.
În ceea ce privește nevoia de sânge, Bucurestiul este un caz special deoarece aici sunt foarte multe spitale dar si peste 2 milioane de locuitori. Și tot aici, la spitalele bucureștene vin oameni din toată țara.
Multi se tem să doneze sânge din cauza faptului că organismul lor ar putea să se dezechilibreze și să se îmbolnăvească. Însă medicii au demonstrat că donarea de sânge nu face rău organismului, ba, dimpotrivă, donatorii au chiar o sănătate mai bună decât cei care nu donează.
În pandemie numărul donatorilor de sânge a scăzut foarte mult. La începutul anului 2021 startul la donările de sânge a fost unul neașteptat de bun. Însă apoi, pe parcursul următoarei luni a început să scadă.
În ultima vreme chiar dacă se anunță o crestere a numătului de îmbolnăviri cu SARS-COV-2 este de asteptat, totuși, ca numărul donatorilor de sânge să crească.
Însă pentru ca mai mulți oameni să vină și să doneze sânge este nevoia ca astfel de subiecte să nu mai fie prezentate ca ceva senzational, ca ceva tragic. Pentru că în primul rând nu este. Iar asta o pot spune cei care donează în mod regulat.
Cel care donează pentru prima dată sânge are o surpriza foarte plăcută când primește un sms de multumire. Până la urmă trebuie ca donarea de sânge să fie privită ca ceva normal.
Însă nu oricine poate dona sânge. În primul rând posibilii donatori trebuie să aibă o stare foarte bună de sănătate, să nu aibă boli cronice, să nu ia medicamente. De altfel cei care doresc să doneze sânge fie că sunt donatori debutanți sau donează deja de ani de zile, se supun unui control medical regulat înainte de donarea de sânge propriu-zisă.
Multi dintre donatori sunt și mari iubitori de sporturi și plimbări în aer liber. Dacă în alti ani Asociatia HEM a participat la evenimente sportive pentru sănătate alături de alte asociații anul acesta va organiza propriile evenimente.
Despre actiunile Asociatiei HEM si despre programului ”N-avem sânge” am discutat, astăzi, In comunitate, cu Andreea Timofte si Marian Costache bloodfluenceri la Asociatia HEM.