Mihai Mereuță (Habitat): Asigurarea obligatorie a unui apartament include cotă indiviză din toate cărămizile din bloc!
Articol de Mircea Apostolescu, 11 martie 2021, 12:47
Presedintele Ligii Asociațiilor de Proprietari „Habitat”, Mihai Mereuță, cere tranșarea problemei părților comune în cadrul asigurării obligatorii pentru apartamente, printr-o decizie a Curții Supreme de Justiție (CSJ).
La cumpărarea unui apartament dintr-un bloc, conform Codului Civil, se dobândește dreptul de proprietate asupra apartamentului respectiv dar și asupra unei cote părți indivize din toate părțile comune ale clădirii, din toate cărămizile din bloc, spune șeful de la „Habitat”.
Părți comune sunt, potrivit enumerării Codului Civil, nu doar casa scării, ci și terasa, subsolul, fațada, planșeele și pereții dintre apartamente, dar și instalațiile comune. Dreptul de proprietate asupra apartamentului nu poate fi despărțit, nu poate exista fără coproprietate asupra părților comune.
„Pereții despărțitori dintre apartamente, fațada, planșeele dintre apartamente, sus – jos, sunt părți comune. Deci, ce se asigură (…)? Dacă planșeul apartamentului nu se asigură, fiindcă e parte comună… El (… asigurătorul n.r.) îmi spune: casa scării nu se asigură, fiindcă e parte comună. Și eu le răspund: stai liniștit, că și planșeul e parte comună. Se asigură sau nu? Păi se asigură, că e apartamentul. Păi cum e apartamentul, că în conformitate cu Codul Civil, e în aceeași înșiruire de părți comune ca și casa scării? Deci, ce se asigură? Eu nu înțeleg. Aici, mie îmi scapă ceva, de ce nimeni nu sesizează gravitatea acestei probleme”, a declarat Mereuță pentru București FM.
De aceea, dacă toate apartamentele dintr-un bloc sunt asigurate, blocul ar trebui să fie asigurat în proporție de 100%, explică Mihai Mereuță.
În acest context, președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari nu înțelege practica asigurătorilor care pretind că asigurarea obligatorie a apartamentului nu ar include și părțile comune.
Mihai Mereuță cere tranșarea acestei dispute printr-o decizie a CSJ.