Fără consolidare pentru clădirile private, în următorii doi ani?
Articol de Mircea Apostolescu, 12 martie 2021, 15:13
Consilierul Municipal Rareș Hopincă este de părere că, dacă Primăria Capitalei va obține fonduri prin PNRR pentru consolirea clădirilor publice cu risc seismic, atunci banii rămași disponibili în bugetul consolidării ar putea fi îndreptați către imobile private.
În schimb, Hopincă este de părere că, în următorii doi ani, consolidarea clădirilor private va stagna în București, din cauza măsurilor administrative neinspirate ale actualei administrații.
„Dacă domnul primar Nicușor Dan reușește, prin negocieri la nivel guvernamental și la nivelul Comisiei Europene, să obțină alocări de fonduri pentru clădirile publice, înseamnă că o bună parte din bugetul alocat consolidărilor poate fi dirijată către proprietățile private.
Ori, dacă, în mandatul precedent s-a reușit realmente să se consolideze extrem de multe clădiri private, o proporție covârșitoare față de mandatele anterioare, având acest avantaj, că nu mai sunt necesare fonduri de la bugetul local pentru consolidarea clădirilor publice, eu cred că domnul Nicușor Dan ar putea accelera procesul de consolidare a clădirilor private.
Dar, până a face aceste demersuri, noi observăm că se preocupă să strice tot ce s-a întâmplat anterior, inclusiv lucrurile bune. Iar consolidarea este un domeniu care a mers foarte bine.
Dacă mă întrebați: o să se consolideze sau nu, răspunsul sincer este că, din punctul meu de vedere, nu. Este un proces care a fost stopat, care este îngreunat de demersuri administrative cel puțin nepotrivite și care, pentru a fi reluat, are nevoie de eforturi administrative foarte mari. Deci, eu mă aștept ca în următorii doi ani să nu existe consolidări semnificative pentru clădirile private, în București”, a declarat Rareș Hopincă, consilier municipal.
Declarațiile consilierului municipal survin în contextul în care primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat, în urmă cu o săptămână, că Primăria Capitalei a depusbla Ministerul Fondurilor Europene spre finanțare prin Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR) doar proiecte vizând consolidarea unor clădiri publice.
În context, trebuie amintit faptul că, în urmă cu o săptămână, nicușor Dan anunța că Municipalitatea a depus la Ministerul Fondurilor Europene, în vederea finanțării prin PNRR, nu mai puțin de 50 de proiecte, în valoare totală de 7 miliarde de euro.
Proiectele vizează domeniu esențiale precum mobilitatea, mediul, termoficarea, sănătatea, asistența socială și consolidarea clădirilor cu risc seismic.