VIDEO: Diana Lupu (psiholog și psihoterapeut) – „Avem nevoie să exersăm un pic compasiunea față de noi și față de ceilalți”

Despre motivele pentru care au fost atât de multe divorțuri și separări în ultima perioadă, despre impactul situației pandemice asupra tinerilor și copiilor, dar și despre starea noastră, în general, au aflat Andreea Bratu și Alex Minculescu de la Diana Lupu, psiholog și psihoterapeut, parte din echipa „Pagina de Psihologie”, invitată în matinalul „Bună dimineața, București!”, pe 98.3 Fș și live pe Facebook-ul București FM, via Zoom.

„Uitându-ne la ultimul an, pentru relații perioada asta a fost una de încercare și de testare a calității relației. Vedem două extreme, însă avem mai mult parte de cea cu despărțirea. Cuplurile au fost obligate să stea împreună mai mult timp și să poarte mult mai multe discuții. Am uitat cum să discutăm mult mai profund cu partenerul nostru”, spune Diana Lupu.

Dacă vrei să afli motivele pentru care unele cupluri s-au destrămat, de ce adolescenții percep mai mult plictiseala, cine este mai expus în perioada aceasta la anxietate sau stări depresive, cum putem repara lucrurile, VEZI VIDEO.

„Avem și partea de adolescenți și copii. E foarte multă plictiseală. Rutinele cu care se întâlnesc și faptul că simt că nu au foarte multe soluții pentru a aduce ceva nou îi demoralizează și aduce foarte multă plictiseală. Aceasta este una dintre cele mai des întâlnite situații.

 Adolescenții simt mult mai mult asta pentru că sunt într-o etapă de dezvoltare. Este cea mai rapidă perioadă de dezvoltare din viața unui om și nevoia de explorare socială primează. E un ritual de a te împrieteni, de a avea experiențe pe partea socială și e cumva împotriva naturii perioada asta. Erau alte așteptări legate de perioada asta. Erau alte așteptări ale minții si ale corpului”, explică psihologul.

Diana Lupu punctează: „Avem nevoie să exersăm un pic compasiunea față de noi și față de ceilalți. Să stăm la o masă a discuției și nu la una a negocierii. Curiozitatea este esențială în perioada asta. Perspectiva va fi alta. E o situație aparte prin care trecem, pentru că e global, pentru că fricile vin. Însă, vorbim de reziliență, nu de rezistență.”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.