Nominalizare cu lacrimi la Oscar!

Arhiva

Vom fi pe covorul rosu…virtual la Oscar. Filmul Colectiv a fost nominalizat la categoriile cel mai bun film strain si cel mai bun documentar. Pelicula este un remeber al tragicului eveniment din clubul bucurestean din urma cu mai bine de 5 ani.

Criticul de film Irina Margareta Nistor a evaluat astazi, cu noi, sansele peliculei. „Pentru documentar sansele sunt foarte mari, pentru film international sunt mai mici dar nu inexistente. Depinde de un vot, e un vot foarte numeros, masiv. Cu atat mai mult conteaza cat de tare impresioneaza un film de genul asta”.

Intreaga lista a nominalizarilor este cu drame. Nicio comedie. Insa dramele lor nu sunt ca cea a noastra. Drama noastre are moarte atunci si dupa… „Vedem la dublu…de bucurie. Nu e nicio comedie insa la nominalizari. Se merge pe lucruri dramatice. Aici e complex. Este si drama spitalelor care nu s-au schimbat in acesti ani; toate neajunsurile spitalelor, plus presa care incearca sa scoata la iveala cat mai multe lucruri si incearca sa ne trezeasca”.

Pe podium european am fost. In America n-am ajuns si, binenteles, e visul suprem. De la razboi incoace… Si, ce-ar fi sa ajungem sa cucerim tara tuturor posibilitatilor? „Sansele sunt foarte mari pentru ca e bun construit; intr-o perioada destul de lunga, protagonistii au carisma, exista o lumina pusa pe cel care era Ministrul Sanatatii, personajul pozitiv. Sunt multe lucruri egale insa si comparabile in toata lumea. Spitalele au fost insuficiente in toata lumea in aceasta perioada; pica pe o nevoie a publicului de acest moment”.

Ca de obicei insa vom sta in fata televizorului. De adata asta cu inima si pumnii stransi. Insa si acolo totul se schimba iar momentul decernarii premiilor pare ca a fost atins cu o bagheta magica. „Sala se schimba. Ei spun ca va fi in gara din Los Angeles, cu distantare, nu se merge pe principiul mie nu mi se poate intampla. Va fi eleganta pentru ca trebuie sa existe si cei de la casele de moda si bijutierii. Noi oricum eram acasa, nu in sala. Va fi o noapte tensionata si sigur ca ne dorim sa castigam. Noaptea va fi in noaptea de Florii spre Saptamana Mare; a picat asa…”.

Din pacate si aici exista tot felul de atitudini care umbresc frumusetea filmelor si a actorilor. Acum sunt interzise scene intregi din pelicule consacrate pe principii stupide si fara noima. Si, exista preferati si cei care prefera. „Se pierde esentialul. Ne concentram pe lucruri marunte, cautam nod in papura, si pierdem imaginea de ansamblu. Am putea spune dinainte cam cine ar castiga. In fiecare categorie exista acea…corectitudine…. Sper ca se va inceta ca s-a deraiat…s-au dus spre desenele animate. Cum explici unui copil violul la 8 ani. S-a mai terminat cu <me too>. Daca lucrurile deraiaza nimeni nu mai poate sa creada si poate chiar e adevarat”.

Tragedia noastra merge la Oscar. Si o parte din noi… Daca vom castiga, sufletul statuetei va zbura… Iar noi n-o sa ne dam batuti decat in ziua in care vom muri. Criticul de film Irina Margareta Nistor ne-a povestit astazi, In Comunitate, despre Oscar si despre sansa noastra.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.