Festivalul „I love Lipatti”, Ediția a V-a, la Casa Artelor Dinu Lipatti!

Casa Artelor Dinu Lipatti vă invită în perioada 19-21 martie 2021 la cea de-a V-a Ediție a Festivalului „I love Lipatti”, Ediție Online dedicată împlinirii a 104 ani de la nașterea compozitorului și celui mai mare pianist român al tuturor timpurilor, Dinu Lipatti (19 martie 1917 – 2 decembrie 1950), precum și aniversării a trei ani de la inaugurarea Centrului Cultural Casa Artelor Dinu Lipatti.

Prima Ediție a Festivalului „I love Lipatti” a avut loc în Anul Centenarului nașterii celui care a fost supranumit „al doilea Enescu”, fiind conceput de pianista și regizoarea Alice Barb din dorința de a onora memoria genialului muzician român și de a face cunoscută publicului întreaga moștenire componistică și interpretativă lăsată nouă tuturor de către legendarul pianist.

Apoi, odată cu înființarea Centrului Cultural Casa Artelor Dinu Lipatti, în urmă cu trei ani, a demarat un amplu program de promovare a compozițiilor lui Dinu Lipatti în rândul muzicienilor români și străini din toate generațiile.

Festivalul „I love Lipatti” a reunit la fiecare ediție de până acum muzicieni, muzicologi și conferențiari de marcă ai scenei culturale românești, iar programul muzical a cuprins, încă de la început, lucrări compuse de Dinu Lipatti, unele dintre ele în premieră absolută.

Astfel, în Salonul de muzică al Casei Lipatti s-au interpretat pentru prima oară, în anul 2018, Integrala Lied-urilor, Integrala pieselor pentru instrumente de suflat și Integrala compozițiilor pentru pian solo, creații aparținând lui Dinu Lipatti, iar în 2019, tot aici, a fost înregistrată în premieră absolută Integrala pieselor pentru pian solo de Dinu Lipatti, în interpretarea pianistului Viniciu Moroianu, această înregistrare fiind în pregătire pentru a fi lansată sub forma unui dublu CD, însoțit de un booklet în română, engleză și franceză.

Toată această campanie de cunoaștere și recunoaștere a valorii de mare compozitor a lui Dinu Lipatti face ca Centrul Cultural Casa Artelor Dinu Lipatti să vă poată oferi în cadrul celei de-a V-a Ediții a Festivalului, Trei Integrale Lipatti în Recitaluri Extraordinare susținute de artiști importanți ai scenei românești, Recitaluri ce vor fi transmise pentru prima oară online, pe pagina noastră de Facebook, în regim de Live Streaming.

De asemenea, pe parcursul celor trei zile de Festival vă oferim Online, între orele 09:00 și 21:00 „Amintiri despre Dinu Lipatti” ale contemporanilor săi, „Interviurile Casei Lipatti” cu interpreții invitați și cu muzicieni și oameni de cultură din România, Franța, Elveția, Germania și Statele Unite ale Americii, Filmele documentare despre viața și opera lui Dinu Lipatti – „Sonată pentru omul bun”, semnat Ruxandra Țuchel și Oana Drăgulinescu, o producție TVR, 2013 și „Dinu Lipatti, muzică și geniu”, producător Mihaela Natalia Poenaru și Mihaela Petru, Trinitas TV, 2017 – precum și Articole de prezentare ale compozițiilor lui Dinu Lipatti și ale artiștilor invitați.

Evenimentele de vineri, 19 martie, vor avea ca punct culminant Transmisiunea în direct, de la orele 19:00, a Recitalului Extraordinar cu „Integrala Lied-urilor” compuse de Dinu Lipatti pentru tenor, soprană și pian.

Soprana Irina Iordăchescu va interpreta Ciclul de „Patru Melodii pentru voce și pian” pe versuri de Arthur Rimbaud, Paul Eluard și Paul Valéry, iar baritonul Alexandru Chiriac va interpreta Ciclul de „Cinci Melodii pentru tenor și pian” pe versuri de Paul Verlaine, transpuse pentru voce de bariton de compozitorul Vlad Răzvan Baciu special pentru această ediție a Festivalului.

Ambii interpreți vor fi acompaniați de către pianista Verona Maier, iar actrița Daniela Nane va recita în limba română versurile pe care au fost compuse aceste minunate lied-uri.

Soprana Irina Iordăchescu este Prim Solistă a Operei Naționale București, având o remarcabilă carieră artistică și fiind laureată a mai multor concursuri internaționale printre care G. B. Viotti (Italia), Silvia Geszty (Spania), Maria Callas (Grecia), Vincenzo Bellini (Italia), s’Hertogenbosch (Olanda).

În 2001, la Scala din Milano, a susținut două concerte vocal-simfonice sub bagheta dirijorului Riccardo Muti. A cântat, tot la Scala din Milano, unul dintre rolurile principale în opera contemporană „Teneke”, compusă de F.Vacchi. Au urmat roluri principale în producții de operă și concerte la Carnegie Hall, New York; P.I. Ceaikovski Hall și Sankt Petersburg Philharmonic, Rusia; Mulhouse Philharmonic Hall, Franta sau Glyndebourne Opera Festival, Anglia.

Pianista Verona Maier este profesor al Universității Naționale de Muzică București, desfășurând o bogată activitate artistică – recitaluri, concerte și cursuri de măiestrie susținute în țară și în străinătate. În 2004 a fost distinsă cu medalia „Meritul cultural” – clasa I de către Președinția României, iar în anul 2006 a obținut Titlul de Doctor în muzică al Universității Naționale de Muzică din București.

Actrița Daniela Nane a absolvit Academia de Teatru și Film în anul 1995 și, din același an, este actriță a Teatrului Bulandra din Capitală. A urmat cursurile de masterat în cadrul Ligii Europene a Institutelor de Artă din Amsterdam și Berlin. Are o carieră artistică importantă, cu roluri diverse și complexe, în peste 50 de spectacole de teatru și filme, realizând colaborări cu regizori renumiți.

Baritonul Alexandru Chiriac este laureat al primei ediții a Concursului Internațional de Canto „L’assoluta Virginia Zeani”, Târgu Mureș 2017 și deținător al Premiului I în cadrul „M.O.A. International Opera Academy Competition” – Montecatini Terme, Italia 2019. Activitatea sa artistică se desfășoară pe scene din România, Austria, Germania, Italia, Letonia, Rusia, Croația, Spania, Grecia, S.U.A.

Evenimentele zilei de sâmbătă, 20 martie, vor culmina cu Transmisiunea în direct, la orele 19:00 a Recitalului Extraordinar cu „Integrala compozițiilor pentru instrumente de suflat” de Dinu Lipatti, originale și transcripții după Domenico Scarlatti, în interpretarea Bucharest Wind Ensemble format din artiștii Ioana Bălașa – flaut, Valentin Ghita – oboi, Flaviu Ludușan – clarinet, Ștefan Danifeld – corn și Cezar Moscalu – fagot.

Cu o activitate care cuprinde mai mult de 50 de concerte începând cu 2013, anul înființării, Bucharest Wind Ensemble urmărește constant diversificarea combinațiilor instrumentale pentru a cuprinde astfel majoritatea genurilor camerale care se adresează instrumentelor de suflat.

Ansamblul a colaborat, printre altele, cu Orchestra Națională Radio din București, Filarmonica din Chișinău, Orchestra de Cameră Radio, Filarmonica Pitești, Fundația Academia Classica (Bulgaria), Gminne Centrum Kultury w Nowogrodźcu (Polonia), Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”, Uniunea compozitorilor și muzicologilor din România, Muzeul Național „George Enescu”, Fundația A.C.U.M.M.

Duminică, 21 martie, ultima zi a Festivalului, va culmina cu Transmisiunea Live Streaming, de la orele 19:00, a Recitalului Extraordinar cu „Integrala compozițiilor pentru pian solo” de Dinu Lipatti, în interpretarea pianistului Viniciu Moroianu, Integrală ce include compozițiile pentru pian solo, de la Ciclul „Din compozițiile micului Dinu” până la lucrările de maturitate, încheindu-se cu Marea „Fantezie op. 8” compusă în anul 1940.

Viniciu Moroianu este pianist concertist și profesor universitar la Universitatea Națională de Muzică București. Are o bogată activitate concertistică și a fost distins cu premii în competiti̦i nati̦onale și internati̦onale de pian, precum Premiul Colegiului Criticilor Muzicali din România în 1981, pentru interpretarea „Sonatei a treia pentru pian” de George Enescu, și Premiul Fundati̦ei „Dinu Lipatti” din București în 1992, pentru restituirea și prezentarea în concert a „Fanteziei op. 8” de Dinu Lipatti. În anul 2005, a obti̦nut titlul de Doctor în Muzică cu teza „Două secole de gândire componistică reflectate în creația pentru pian solo a lui Dinu Lipatti”.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.