Nicușor Dan nu ar scumpi tarifele la STB și termoficare!

Sursa foto: Mircea Apostolescu

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a opinat că mărirea tarifelor plătite de către populație la transportul public și termoficare nu ar fi oportună, în acest moment. Edilul a subliniat, însă, că decizia finală aparține Consiliului General al Municipiului București.

Nicușor Dan: Să existe curățenie în mijloacele de transport…

Cu privire la transportul public, Nicușor Dan spune că și-ar dori, în primul rând, să înceapă „să existe curățenie, ceea ce nu e foarte scump și ne putem permite, în mijloacele de transport în comun”. În al doilea rând, primarul Capitalei ar dori ca autobuzele, troleibuzele și tramvaiele să își respecte orarul.

„În momentul de față, avem un orar oficial pe care, teoretic, ar trebui să îl respecte. Avem un soft, care ne spune, în orice moment, orice autobuz, troleibuz sau tramvai, dacă este în avans sau în devans și cu câte minute. A lipsit, dar am făcut schimbări la ADI (București-Ilfov n.r.), acest organism care să controleze devansurile și întârzierile în circulația mijloacelor de transport. Cred că o să avem, în curând, acest lucru”, a spus Nicușor Dan.

Primarul general al Capitalei a mai menționat că, în cadrul viitorului contract de delegare pe 10 ani a serviciului public de transport, a cărui negociere va demara săptămâna aceasta, dorește să introducă prevederi privind bonificații și sancțiuni pentru respectarea sau nerespectarea acestui orar.

„Deci, bucureștenii au fost mult timp văduviți de un transport public curat și eficient. Vreau ca nivelul de satisfacție față de acest serviciu să crească. Și, în momentul în care nivelul de satisfacție va crește, în mod transparent, cu bucureștenii, vom putea discuta de modificările de tarife”, a declarat Nicușor Dan.

Nicușor Dan: Încălzirea centralizată, singura direcție în care putem să mergem…

În opinia primarului general al Capitalei, nici creșterea tarifului plătit de populație pentru gigacalorie nu este oportună, în acest moment, din același motiv, al nivelului scăzut de satisfacție a beneficiarilor serviciului public de termoficare.

„În opinia mea, nu este oportun să mărim tariful la gigacalorie în 2021. Pentru că există un nivel de insatisfacție majoră față de acest serviciu public și noi, ca administrație, nu vrem să încurajăm oamenii să se debranșeze”, a spus Nicușor Dan.

În plus, primarul Capitalei crede că „avem o oportunitate cu acest sistem centralizat de încălzire termică, faptul că avem aceste rețele existente, în care putem să intervenim fără a săpa prin tot orașul e o oportunitate pentru București. Asta este singura direcție în care putem să mergem, încălzirea centralizată. Și, până când nivelul de satisfacție al bucureștenilor și, mai ales, speranța pentru o seriozitate în activitatea viitoare nu va crește, nu văd oportunscumpirea prețului gigacaloriei.”

Ce subvenții ar putea primi termoficarea și transportul public…

Edilul șef a declarat că, în bugetul pe acest an, a propus alocarea unei sume de 1 miliard 150 de milioane de lei pentru subvenția la termoficare. Din acești bani, 200 de milioane vor merge la plata unei datorii, iar subvenția efectivă va fi de 950 de milioane de lei.

Pentru transportul public, Nicușor Dan a propus alocarea a 950 de milioane de lei, dintre care 150 de milioane pentru plata unor datorii și 800 de milioane subvenția efectivă.

Edilul Capitalei a explicat că reducerile importante în ceea ce privește subvenția necesară transportului public vor veni din optimizarea rutelor de transport.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.