VIDEO: Dr. Adriana Nae (medic nutriționist)- „Ar fi bine să profităm un pic de perioada de post”
Articol de , 17 martie 2021, 12:20 / actualizat: 17 martie 2021, 13:29
Despre alimentația în timpul postului, despre o dietă echilibrată și alimentele necesare organismului pentru a fi sănătoși, au aflat Andreea Bratu și Alex Minculescu de la Dr. Adriana Nae, medic nutriționist, invitată în matinalul „Bună dimineața, București!”, pe 98.3 FM și live pe Facebook-ul București FM, via Skype.
„Înainte de sărbătorile pascale, ar fi bine să profităm un pic de perioada de post. Chiar dacă nu îl ținem, să ținem cont de însemnătatea lui. Primul pas ar fi să ne mai abținem un pic de la mâncare. Apoi, să profităm un pic că o să avem la dispoziție o serie de legume și fructe proaspete, autohtone și nu ar strica să renunțăm la cele conservate”, spune Dr. Nae.
„Să încercăm, pentru creier, să consumăm niște pește gras, niște avocado, să consumăm mai multe nuci, semințe, cereale. Să ne gândim un pic și la ficat, care a trecut prin Crăciun și alte excese pe ici, pe colo. Să ne gândim la legume proaspete, la mai puține grăsimi și la plante aromatice – pătrunjel, mărar, oregano, mentă. Toate acestea ne fac bine. Să ne gândim și la oase. Nu strică să avem niște surse serioase de Potasiu, în alimentație. Lipsa lui duce la oteoartrită. Îl găsim în avocado, banane, etc. Să nu lăsăm deoparte probioticele, care au un rol foarte importnat și în imunitate. Se găsesc în alimente precum iaurt, varză murată, murături”, punctează medicul.
Dr. Adriana Nae mai spune: „Orarul de mese este primul pas. Ajustarea de porții și mâncatul mai light sunt foarte importante. Ne ajută să slăbim fără înfometare și chiar avem rezultate. Nu este obligatoriu să ai 3 mese și 2 gustări. Însă, ideal e să ai o masă de dimineață care să îți asigure necesarul de energie pentru întreaga zi. Nu e în regulă să ai o singură masă, seara târziu. Idealul este să ai 3 mese și, dacă simți nevoia, să mai ai și 2 gustări. Pentru a ne menține greutatea, ideal este să păstrăm nivelul glicemiei constant pe durata întregii zile. Însă, nu toată lumea funcționează așa, deci trebuie adaptat după nevoile fiecăruia.”
„Sunt 2 categorii de persoane. S-a schimbat optica părinților: unii mai cedează dorințelor copiilor și fast- food-urile sunt frecvent vizitate. O să vedeți din ce în ce mai mulți copii supraponderali, să nu mai spun obezi. Există și o altă categorie, a celor care și-au schimbat optica: se uită mai mult spre produse organice, bio. Deci există două direcții: unii care se bucură că au la îndemână fast-food-urile și ceilalți care se uită mai atent la ce pun în farfurie. Oamenii îmi spun frecvent că se uită pe etichetele produselor, ceea ce este mare lucru!”, punctează dr. Adriana Nae.