Ascultă Radio București FM Live

VIDEO: Protecția consumatorului înseamnă mai întâi educarea acestuia!

VIDEO: Protecția consumatorului înseamnă mai întâi educarea acestuia!
Foto: Sursa foto: Radu Șofran

Articol de cristina.toma, 17 martie 2021, 18:24

În ultima perioadă, oamenii au cumpărat mai mult decât o făceau înainte de pandemie, atât online dar și offline.  Însă și problemele cu care s-au trezit mulți dintre cumpărători au fost numeroase.

Ce-i drept, au fost și multe promoții și reduceri, dintre care unele foarte îmbietoare. Însă puțini verifică câteva lucruri simple aflate pe eticheta produsului înainte de a apăsa pe butonul de finalizare a comenzii, ori de a pune în coș produsul în dreptul căruia scrie 2 la preț de 1.

Nu doar în cazul reducerilor și al promoțiilor cumpărătorii se lovesc de necazuri de tot felul, ci și din faptul că de cele mai multe ori, deși au drepturi, acestea fiind reglementate chiar la nivel european, ei nu și le cunosc și nici nu sunt curioși să le afle.

Pe 15 martie a fost Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor. Tocmai pentru a vorbi despre consumatori dar și un consum rațional, emisiunea „În Comunitate” l-a avut astăzi invitat pe Sorin Mierlea, președintele InfoCons, asociație ce apără drepturile consumatorilor dar care și-a propus să îi și educe pe aceștia.

Ce-i drept, pandemia a schimbat puțin preferința modului de a face cumpărături a românilor. Pur și simplu aproape că au explodat cumpărăturile online, inclusiv la produse alimentare.

S-au comandat nu doar produsele de bază, de obicei ingrediente pe care le luăm pentru a ne găti mâncarea preferată, ci chiar mâncare gătită. Uneori această posibilitate a salvat din timpul gospodinelor dar a avut chiar și efecte neplăcute.

Sorin Mierlea, invitatul emisiunii de astăzi ne-a dat un pont: acela de a nu cumpăra nimic de mâncare online dar și offline dacă pe eticheta produsului nu este trecută lista completă a ingredientelor, cu valoarea lor nutrițională dar și cu posibilii alergeni.

Oamenii ar trebui să fie foarte atenți la aceste detalii, mai ales în această perioadă când discutăm despre sănătate, imunitate și păstrarea ei.

Odată cu intrarea în post, oamenii ar trebui să țină postul real. Să mănânce mâncare preparată din produse proaspete, produse autohtone și nu să simuleze că țin post, alegând tot felul de produse așa-zis exotice care chiar dacă poartă eticheta bio și scrie că nu conțin produse de origine animală, în realitate conțin tot felul de ingrediente artificiale care pot avea efecte dezastruoase asupra sănătății pe termen scurt, dar și pe termen lung.

Unor astfel de producători, cea mai dură sancțiune le-o pot da cumpărătorii, iar aceasta se poate face foarte simplu, prin a nu mai cumpăra de la acel producător.

Consumatorii trebuie să înțeleagă că de ei depinde până la urmă într-o mare măsură ce produse găsesc în raft. Pentru că dacă ei continuă să cumpere aceleași produse, chiar dacă ele nu corespund standardelor, atunci le vor găsi în continuare pe rafturi pentru că cei care le vând vor spune că „asta cere cumpărătorul”.

În această perioadă, în care promoțiile și reducerile aproape că au explodat, trebuie o atenție crescută din partea cumpărătorilor. De asemenea, acum, chiar mai mult decât în alte situații trebuie verificat cu atenție termenul de valabilitate al produsului respectiv.

Din cauză că văd prețul cu mult redus, unii sunt tentați să cumpere cantități mai mari de alimente, în special dintre care aproape jumătate vor ajunge să fie aruncate deoarece le trece termenul de valabilitate.

Un detaliu pe care oamenii îl ignoră adesea este modul în care se poate depozita acel produs.

De multe ori, din păcate, oamenii nu iau atitudine atunci când se întâmplă să li se vândă un produs necorespunzător. Ei nu urmăresc nici măcar dacă un produs alimentar sau nealimentar este sau nu este la nivelul standardelor europene și nu reclamă acest lucru, deși este dreptul lor.

Este adevărat că sunt cazuri și când cumpărătorii au promis comercianților că o să facă plângere, dar s-au lovit de indiferența și uneori de indolența lor. Însă cei vizați au avut această atitudine și pentru că știau că acea relamație nu va fi depusă niciodată.

Au fost și unii care imediat după un astfel de incident au dat telefon organizațiilor de protecție a consumatorului dar nu au făcut decât să relateze la telefon ce li s-a întâmplat, dar evitând să își dea numele. Or, o reclamație când se depune trebuie să fie scrisă, chiar și într-un email, apoi trebuie să i se dea număr, iar persoana care a depus-o să dea din când în când telefon și să întrebe daca s-a rezolvat. Dar mulți cetățeni nu fac acest lucru.

În alte țări europene există organizații foarte puternice de protecție  a consumatorului și oricesesizare contează. Însă și cetățenii acelor state se implică, fie ducând demersurile până la capăt, fie făcând chiar voluntariat în cadrul acestor organizații.

Actualitate miercuri, 14 mai 2025, 21:56

Participarea României la Reuniunea Ministerială ONU privind Operaţiile de Menţinere a Păcii

În perioada 13-14 mai 2025, secretarul de stat şi şef al Departamentului pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale,...

Participarea României la Reuniunea Ministerială ONU privind Operaţiile de Menţinere a Păcii
Actualitate miercuri, 14 mai 2025, 21:54

Poliţia Română, Jandarmeria, Poliţia de Frontieră şi DGPI vizează achiziţia a până la 5.000 de autoturisme hibrid

Mai multe structuri din Ministerul Afacerilor Interne, printre care Poliţia Română, Jandarmeria şi Poliţia de Frontieră, vizează achiziţia a...

Poliţia Română, Jandarmeria, Poliţia de Frontieră şi DGPI vizează achiziţia a până la 5.000 de autoturisme hibrid
Actualitate miercuri, 14 mai 2025, 21:24

Alertă de călătorie MAE: Libia – cetăţenii români sunt sfătuiţi să părăsească imediat această ţară

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) reaminteşte cetăţenilor români, în contextul celor mai recente evoluţii ale situaţiei de securitate din...

Alertă de călătorie MAE: Libia – cetăţenii români sunt sfătuiţi să părăsească imediat această ţară
Actualitate miercuri, 14 mai 2025, 20:41

ANPC verifică vânzarea de produse destinate exclusiv persoanelor majore (+18)!

Astăzi, comisarii din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au desfășurat un control operativ la nivelul...

ANPC verifică vânzarea de produse destinate exclusiv persoanelor majore (+18)!
Actualitate miercuri, 14 mai 2025, 16:42

Liceul „Traian Vuia” va fi consolidat prin programul „Şcoli sigure şi sănătoase”

Liceul Tehnologic de Metrologie „Traian Vuia” va fi consolidat prin Programul naţional de investiţii „Şcoli sigure şi...

Liceul „Traian Vuia” va fi consolidat prin programul „Şcoli sigure şi sănătoase”
Actualitate miercuri, 14 mai 2025, 15:11

DGASMB: Aproape 60 de porţii de mâncare – trimise gratuit beneficiarilor nedeplasabili

Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Capitalei a încheiat un parteneriat cu o firmă de livrări, în baza căruia 59 de porţii de...

DGASMB: Aproape 60 de porţii de mâncare – trimise gratuit beneficiarilor nedeplasabili
Actualitate miercuri, 14 mai 2025, 14:56

Restricție de viteză la 30 km/h, în centrul Capitalei!

Pe mai multe bulevarde și străzi din centrul Capitalei, a fost instituită restricție de viteză. Viteză maximă admisă este de 30 de kilometri...

Restricție de viteză la 30 km/h, în centrul Capitalei!
Actualitate miercuri, 14 mai 2025, 14:47

Acces la toate cele cinci galerii permanente şi la spaţiile istorice ale Muzeul Naţional de Artă

Muzeul Naţional de Artă al României se alătură ediţiei 2025 a Nopţii Muzeelor cu un program special, oferind acces la toate cele cinci galerii...

Acces la toate cele cinci galerii permanente şi la spaţiile istorice ale Muzeul Naţional de Artă