Dr. Doina Goșa, Director Centrul de Transfuzie Sangvină București: ”Ce înseamnă 2 ore pentru a salva viața unui om?”

Despre importanța donării de sânge, condițiile în care se poate dona sânge, cum putem dona înainte de vaccinare, între doze sau după vaccin, cine și cum poate dona plasma convalescentă au aflat Andreea Bratu și Alex Minculescu de la Dr. Doina Goșa, Director Centrul de Transfuzie Sangvină București, invitată în Matinalul ”Bună dimineața, București!”, pe 98.3.

”În primul rând, persoanele care vor să doneze trebuie să fie sănătoase. Nu trebuie să aibă o boală cronică, să fie în tratament pentru boală acută sau cronică, să aibă peste 50 de kg, peste 18 ani. Cei care vin să doneze pot să bea cafea, suc, apă și trebuie să fi mâncat dimineață. Aș vrea să spun că nevoia de sânge este permanentă. Avem nevoie în fiecare zi de donatori. Nu am oprit activitatea. Nevoia este foarte mare. Peste tot sunt spitale și au pacienți cu nevoi transfuzionale. Potențialii donatori pot dona sânge să știe că în funcție de tipul de vaccin există un interval. Cei care au făcut Pfizer sau Moderna, la 7 zile de la efectuarea vaccinului, indiferent dacă e vorba de prima doză sau de rapel, dacă nu au dezvoltat reacții adverse. Dacă le-au avut, la 7 zile de la reacții. Cei vaccinați cu AstraZeneca, pot dona la 4 săptămâni de la efectuarea vaccinului”, explică Dr. Doina Goșa.

Dacă vrei să afli circuitul actual înainte de intrarea în centrul de donare de sânge, de ce persoanele vaccinate nu pot dona plasmă, care este numărul donatorilor, care sunt cele 2 metode de recoltare de plasmă convalescentă, câți pacienți pot fi tratați prin donarea de plasmă, câti pacienți au nevoie de sânge, vezi VIDEO.

”Noi așteptăm și donatori de plasmă convalescentă. Ei trebuie să treacă prin boala Covid. Persoanele care s-au vaccinat, chiar dacă au un titlu mare de anticopri, nu pot dona plasma. La o lună, o lună și jumătate de la contaminare, de când au avut testul pozitiv, pot dona plasmă convalescentă sau sânge. Nu aș recomanda ca persoanele care se vaccinează să vină la donare în aceeași zi cu vaccinul. Înainte cu două zile sau chiar cu o zi, poate dona. Dar nu chiar în ziua vaccinării. Există posibilitatea să donăm între cele două doze – la 7 zile după doză, dacă nu a avut reacții adverse”, spune Directorul Centrului de Transfuzie Sangvină București.

”Nu am început anul foarte bine. Cred că oamenilor le-a fost teamă de infectare cu virusul. Nu există niciun risc să se contamineze la Centrul de Transfuzii. Aceste măsuri de protecție pe care le-am luat funcționează! Nu am avut niciun caz de contaminare al vreunui donator sau angajat din centru! În București s-au prezentat, de când am început să recoltăm plasma: 2.461 de personae. Au donat 1935 de persoane. Plasma convalescentă, în funcție de metoda de recoltare, înseamnă: 450 ml. de sânge, prin metoda standard și 600 ml. prin plasmafereză, din care pregătim 3 punguțe de plasmă convalescentă. Nu este o cantitate mare, ea se reface în câteva zile, deci nu rămâne donatorul cu un deficit”, explică medicul.

”Prin donarea de sânge, donatorii salvează viața pacienților din spitale! Ce înseamnă 2 ore pentru a salva viața unui om? Oamenii nu trebuie să aștepte ca să fie nevoiți să vină să doneze”, concluzionează Directorul Centrului de Transfuzie Sangvină București.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.