Totul despre manifestările neurologice ale vaccinării anti-COVID

Ne vaccinăm sau nu?
Aceasta-i întrebarea în zilele noastre.

Avem trei vaccinuri, unul dintre ele cu…ceva probleme.
Medicii ne explică, însă mulți dintre noi sunt în continuare sceptici.

Nu ne plac nici carantina și nici regulile.
Încercăm sa evadam din spațiile închise și să revenim la vechile obiceiuri.
Avem senzația că pentru noi e cel mai rău și nimeni nu a pățit asa…poveste.

A fost și mai dur iar ceea ce am trăit anul trecut nu ar trebui văzut ca o metodă punitivă.
„Au existat și forme mult mai drastice de carantină. Usi bătute in cuie…Carantina este o măsură medicală, nu o pedeapsă pe care ne-o aplică cineva. Ne ferește de rele mai mari. Este necesară mai ales când avem transmitere facilă, aeriană. Ne putem imbolnavi pe stradă dacă nu avem mască”, ne spune medicul neurolog Cristina Tiu.

Toți avem drepturi depline de mulți ani, însă uităm că avem și responsabilități. Responsabilități care afectează întreaga societate din care facem parte:
„Nu avem nimic împotriva drepturilor omului. Nu suntem noi cei mai indisciplinati. Proteste au fost peste tot. Omul suporta greu izolarea. Lucrurile au fost invatate pe parcurs. Acest virus este mai turbulent decât manifestațiile anterioare. S-a creat senzația unui dilentantism. Din păcate imaginea sistemului medical a fost erodată în ultimii ani prin prezentarea numai a aspectelor negative. Apoi manipularea mediatică. Toate au dus la haos”.

Și banala aspirină ne dă efecte adverse dacă nu este luată cum trebuie și sub supraveghere medicală.
Însă de aici până la teoria conspirațiilor este cale lungă. Vaccinul ne modifică și ne schimbă! Între prieteni fie spus, nu ne-ar deranja să ne transformăm în domnițe si cavaleri.
Lăsând gluma la o parte, știința ne explică:
„Orice ingeram poate avea efecte adverse dacă nu este util în acel moment. Se creaza o confuzie, voită, dintre ADN și ARN mesager care e un mic servitor al ADN-ului. Acest vaccin îl face sa stie reteta pentru anticorpii necesari pentru acest coronavirus. Vaccinul nu modifică ADN-ul pentru ca nu are cum. E normal sa fie reacții dar impersonale…Daca aplicăm aceeași gândire la accidentele nautice, aviatice…nu ne mai suim în masina și nici în avion? Trebuie sa mergem pe binele majoritatii”.

Și tot știința ne dă explicații și în problema serului de la Astra Zeneca:
„Virus viu atenuat. Îi provoci omului o mica boala. De aceea s-a tot vorbit despre Astra Zeneca. Este motivul pentru care au fost tromboze pentru ca deriva din boala. Boli care sunt destul de rare, au apărut cu o frecvență mai mare după vaccin. Decizia luată de autorități a fost una înțeleaptă. Trebuie sa acordam circumstanțe atenuante. Cererea este foarte mare și e posibil să se fi strecurat o eroare”.

Și pentru că da, există reacții adverse, trebuie să stim să le gestionăm si să ne dăm seama de ele:
„Noi avem de-a face cu creierul, un organ complex. Plecăm de la faptul că dacă pacientul pateste ceva de la boala sau de la vaccin. De la vaccin nu am avut reacții adverse severe. Sunt mai mult reacții de anxietate. Dacă pateste ceva, exista examen neurologic complex care pune in evidenta o eventuala disfunctie. In privința bolii sunt efecte de ordin vascular, pentru ca infectia creaza un risc mai mare de apariție a cheagurilor de sange – accidente vasculare, infarct venos, encefalite, tulburări de mișcare. Oamenii să fie atenți la parestezii, furnicaturi, dar sa fie persistente; apoi o dificultate de concentrare – un cap tulbure – necoordonarea mișcărilor, o durere de cap care nu trece. Nu poate fi responsabilitatea populației sa discearna și mergem la medic”.

Nu ducem lipsa de informații și nici de oameni care știu să ne explice. Sunt oameni care de mai bine de un an duc o luptă acerba cu boala dar și cu noi. Noi cei care, de multe ori, le punem bețe-n roate:
„O mare parte din oameni citesc prospectul. In tara noastra are avizul ANM, este in romana, cu toate reacțiile adverse, pe categorii. Nu vrem sa stea oamenii în casa și să-și facă tot felul de ganduri dar nici toti sa vina la spital. Însă sfatul medical este cel mai potrivit, nu tratamente de pe internet sau de la vecini. Sa nu ne temem mai mult de vaccin decât de boala. Să-i stăvilim evolutia și să revenim la viața de dinainte. Altfel consecințele vor fi severe. Unele lucruri au fost bune. De exemplu digitalizarea”.

Am discutat despre neurologia în pandemie astăzi, In Comunitate, cu medicul neurolog Cristina Tiu.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.