„100 de basme și povești. Odaia fericirii” – o carte care vă va teleporta în copilărie!

Sursa foto: Andra Radu

Dacă aveți copii și vreți să petreceți momente frumoase cu ei, dar și dacă doar vă doriți să vă amintiți de copilărie, atunci cartea „100 de basme și povești. Odaia fericirii”, scrisă de Petre Crăciun și apărută la editura Zoria, este lectura potrivită pentru dumneavoastră.

Cartea are două părți : prima parte se numește „Cartea Basmelor” și cuprinde basme pur și simplu, basme pentru familia mea, povești din țara copiilor fericiți și basme inedite.

Partea a doua este dedicată poveștilor și basmelor inedite dar și basmelor moderne unde întâlnim și personaje roboței ori mașini fabuloase care știu să facă orice teme. Visul oricărui elev, nu-i așa?

În basmele pe care le-a scris Petre Crăciun ne poveșteste despre:

  • împărați care aveau probleme la fel ca orice om, în ciuda coroanelor aurite pe care pe purtau;
  • oameni sărmani dar cu suflet mare care ajung să dezlege enigme și să rezolve probleme cu o logică ce ar face invidios orice mare învățat;
  • cu tineri care pleacă curajoși în căutarea ierbii puterii și a florii înțelepciunii;
  • cu fete sărace dar care știu să țeasă straie fermecate, care te fac mai puternic și nu simti nici teamă și nici oboseală, dar adesea îi scapă pe cei viteji și de o vrajă rea care le împietrea inima, si astfel îi ajută să își găsească dragostea.

Și toate aceste teme pe care le întâlnim în aceste 100 de basme – prietenie, respect, speranțe, căutarea adevărului, a iubirii adevărate, îndreptarea unor greșeli din trecut și multe altele ne învață, de fapt, despre curaj, altruism, respect, prietenie, căldura familiei, dragoste, fidelitate și tot ceea ce ne face viața frumoasă.

Personajele au nume românești, ușor de ținut minte și sunt genul de eroi și eroine pe care le întâlnim în basmele din toată lumea. Le recunoaștem ușor ca pe niște prieteni vechi.

Autorul nu vrea să inventeze persoaje noi și nu vrea să ne șocheze. Și chiar dacă basmele lui Petre Crăciun nu sunt moralizatoare și pe măsura citirii lor nu conduc spre o morală previzibilă, dar educă și în același timp îl atrag pe cititor indiferent că are 7 sau 77 de ani.

Cele 100 de basme și povești vă vor relaxa în același timp deoarece chiar și atunci când sunt citite ele par a fi spuse de cineva, autorul având grijă să pună cuvântul potrivit la momentul potrivit.

Și fie că le veți citi acasă, fie că le veți citi în tren sau oriunde altundeva vă veți simți teleportați într-o odaie a fericirii.

Se pot spune multe despre cartea lui Petre Crăciun, dar eu nu vă mai spun decât că nu o veți mai lăsa din mână până când nu veți întoarece și ultima pagină.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.