Hipoacuzia copiilor – posibilitate gratuită de recuperare totală

Hipoacuzia copilului constituie o preocupare aparte a medicinii deoarece, spre deosebire de adult, pierderea de auz suferită la o vârstă fragedă influentează profund formarea intelectuală si psihologică a copilului.
Din acest motiv, in cazul hipoacuziei, depistarea si interventia terapeutica timpurie sunt extrem de importante.

În mod ideal, toţi copiii ar trebui să fie testaţi la naştere prin screening auditiv. Testele se pot face la spitalele de copii sau la centre speciale.

In lipsa unui diagnostic precoce a hipoacuziei, aceasta va fi depistata doar la 12-24 luni, când părinții observă lipsa de dezvoltare a limbajului.

Hipoacuzia poate avea mai multe grade de la acea foarte ușoară la cea medie până la cea profundă. De obicei părinții încep să bănuiască că ceva nu este în ordine atunci când copilul nu răspunde deși este strigat de mai multe ori iar când se uită la televizor vrea să asculte mult mai tare deât restul familiei. Aceasta se întâmplă atunci când hipoacuzia nu este profundă.

Însă și pentru hipoacuzia medie și pentru cea profundă există soluții de la purtarea unui aparat până la implantul colhear. Un astfel de program pentru copiii hipoacuzici există la Spitalul clinic pentru copii „Victor Gomoiu”. Acesta este un program de depistare a problemelor de auz dar și un program de operații pentru transplant colhear.

În luna decembrie la Spitalul clinic pentru copii „Victor Gomoiu” s-au realizat 6 transplanturi colheare. Cu cât astfel de probleme de auz se rezolvă mai repede si dezvoltarea cognitivă a copilului va fi mai bună. Un copil care trăieste într-o lume fără sunete va avea mai puține informații despre lumea din jurul lui. Însă există o veste bună: auzul se poate reface în totalitate. Adesea un copil hipoacuzic este confundat cu un copil cu retard deoarece nu răspunde și adesea este foarte agitat. Implantul cohlear se realizează printr-o procedură chirurgicală care se face o singură dată.

Testele auditive ar trebui făcute în orice maternitate. Dacă maternitatea nu poate face acest test ar trebui să caute un centru specializat pentru a face un test de screening pentru auz. De fapt nu este vorba de un singur test ci de un ansamblu de teste care se fac la anumite intervale de timp. Iar dacă un copil nu a trecut un test auditiv, părinții trebuie să meargă mai departe cu alte teste și tot ceea ce trebuie pentru a corecta aceste probleme.

Despre hipoacuzie si importanta testării auzului bebelusilor am aflat, astăzi, In Comunitate, de la doctor Diana Ionescu director medical al Spitalului clinic pentru copii ”Victor Gomoiu”.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.