VIDEO: Citim mai mult și încurajăm lectura!

arhiva

A nu citi nimic a devenit pentru unii tineri aproape un trend. Însă mulți dintre ei nu realizează că în zilele noastre majoitatea lucrurilor pe care le știm vin din cărți. Se spune, conform unor statistici, că un român citește o singură carte pe an, însă acest lucru nu înseamnă că fiecare român citește o carte pe an.

Tocmai de aceea invitatul emisiunii În Comunitate este deputatul Sebastian Burduja care a propus ca ziua de 15 februarie, zi când s-au născut și Titu Maiorescu și Spiru Haret, să devină o zi a cărții.

Se spune că în țara noastră se vând 2 milioane de cărți pe an. Totuși 2 milioane de cărți la o populație de 20 de milioane nu înseamnă foarte mult. Ar fi fost de așteptat ca în timpul pandemiei oamenii să se îndrepte mai mult spre lectură, însă majoritatea au preferat să se uite mai mult la filme , au jucat jocuri online, iar preferințele pentru lectură nu au crescut.

Aceasta ar putea să nu pară o problemă dar, dacă luăm în calcul analfabetismul funcțional în țara noastră, atunci am putea vedea o legătură între acest fenomen și lipsa lecturilor.

Obișnuința dar și plăcerea de a citi ar ajuta mult pentru a avea o populație mai educată, cu o productivitate mai mare a muncii, o forță de muncă mai bine pregătită, mai pașnică și cu o sănătate mai bună. În același timp, trăim într-o societate tot mai polarizată, iar pentru a fi expus la diverse perspective pentru a găsi o punte de comunicare dar și soluții la problemele care ne afectează pe toți, lectura ar fi de mare ajutor.

O initiativă de acum câtiva ani în care oamenilor li s-au împărtit cărti pe stradă a avut mare succes. În același timp sunt zone unde oamenii ar dori să citească dar nu își permit să își cumpere cărți, iar alții nu obișnuiesc să dea banii pe cărți, acestea fiind considerate necesare doar pentru anii de școală.

Omul poate să capete dragoste de carte în două locuri: acasă dacă cineva s-a născut într-o familie unde lectura era ceva normal în casă, dragostea pentru carte fiind transmisă de la o generație la alta. Un al doilea loc este școala unde copiii și adolescenții trebuie să capete plăcerea de a citi și nu de a vedea lectura unor cărți doar ca pe ceva obligatoriu, care îți trebuie doar pentru a învăța pentru ora de literatură și pentru examene.

O altă inițiativă ar fi ca editurile, librăriile, autoritățile locale să facă parteneriate pentru încurajarea lecturii.

De asemenea, este foarte important ca plăcerea de a citi să fie sădită copiilor încă de la vârste fragede. Mai târziu cartea nu îi va ajuta doar să se concentreze mai bine și să obțină rezultate mai bune la școală, ci și pentru relaxare, și chiar să treacă mai ușor peste momente grele ale vieții.

O carte citită este ca o viață trăită, oferindu-ne multe învățăminte pe care le vom folosi mai târziu inconștient.

Părinții, bunicii și alți adulți din viața unui copil nu pot să îi dea toate informațiile de care va avea nevoie în viitor. Aceste informații va trebui să le afle singur din cărți.

Pentru a încuraja lectura trebuie alocate și fonduri pentru bibliotecile publice și cele școlare din toate zonele țării, trebuie încurajată înființarea de librării, întâlniri cu autorii, iar prețul cărților ar trebui calculat poate altfel.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.