Cătălina Hopârteanu (reprezentant “Declic” și Coordonator Campania “Aer pentru viață”): ”63 de oameni mor zilnic în România din cauza poluării”

Despre acțiunea comunității “Declic” și evenimentul de lansare a unei instalații unice în România – plămâni care respiră și, întocmai precum plămânii naturali, se înnegresc în timp din cauza poluării, au aflat Andreea Bratu și Alex Minculescu de la Cătălina Hopârteanu, reprezentant ”Declic” și Coordonator Campania ”Aer pentru viață”, invitată în Matinalul ”Bună dimineața, București!”, pe 98.3 și live pe Facebook-ul București Fm, via Skype.

Foto: Olga Stancu

”Sunt în Piața Victoriei, chiar la instalația cu plămânii instalată de comunitatea Declic. Este o instalație la care am lucrat aproape 1 an. Sunt niște plămâni uriași. Acum sunt albi, dar, cu trecerea zilelor, ei se vor înnegri”, explică Coordonatorul Campaniei.

Dacă vrei să afli cum funcționează instalația si ce arată indicele calității aerului, de ce au amplasat instalația în Piața Victoriei, ce spune despre valorile de poluare din România, ce discuții au avut cu Ministerul Mediului, ce soluții propun, care este mesajul campaniei ”Ciolanul”, vezi VIDEO.

”Timp de 1 lună, panoul va fi instalat în Piața Victoriei. Acum indicele este de 3 ori mai mare decât limita admisă. Poluarea ne ucide! Sunt 63 de oameni care mor zilnic în România din cauza poluării. Poluarea ne afectează pe absolut toți. Solicităm măsuri precum instalarea de stații moderne pentru monitorizarea calității aerului. De un an cerem acest lucru. Sunt 21.000 de cetățeni care au semnat campania «Aer pentru viață». Instalația va merge timp de 1 an de zile în cât mai multe orașe. Capitala e doar începutul. Doar că va trebui să luăm autorizații de la Primării. Filtrele vor fi schimbate. Vrem ca oamenii să vadă ce aer respiră. Poluarea este un ucigaș pe care nu îl vedem! Prin acest panou vrem să conștientizeze autoritățile problema, dar și cetățenii. Azi la acțiune vor fi și 2 medici pneumologi care vor explica oamenilor cum ne afectează poluarea. Doamna doctor Beatrice Mahler va fi prezentă și ea. Sperăm ca autoritățile să fie cele care propun soluții, nu noi. Suntem deschiși la dialog și speram ca în acest caz Ministrul Mediului să se miște mai repede decât fostul ministru și, dincolo de declarații, să treacă la treabă”, spune Cătălina Hopârteanu.

Despre o altă campanie, pe care o vor demara săptămâna viitoare, Cătălina punctează: ”Va fi un ciolan imens, pe care îl vom instala în Piața Constituției. Vrem să îl vadă parlamentarii și membrii ai Guvernului, să înțeleagă că s-a terminat cu lupta pentru ciolan. E momentul ca funcțiile de manager al spitalelor să fie ocupate prin concurs, nu pe pile.”

Pentru campania demarată astăzi sub sloganul ”Aerul ăsta nu e de nasul meu”, coordonatoarea mai spune: ”Așteptăm toți oamenii care trec prin Piața Vitctoriei să își facă o fotografie cu acest plămân și să posteze pe Social Media și să invite și prietenii să faca asta. Astfel putem populariza campania. Pot pune și hastag cu sloganul. În plus, vom putea să monitorizăm și plamânii cât de repede se înnegresc. Nu ezitați să vă faceți o poză cu plămânii Declic și să puneți pe rețelele de socializare fotografii cu mesajul «Aerul ăsta nu e de nasul meu» și să cerem autorităților să ia măsuri.”

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.