Nae Caranfil, Premiul de Excelență TIFF 2021

Regizorul Nae Caranfil va primi  Premiul de Excelență la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania.

A participat la TIFF încă de la prima ediție, iar cel mai recent film al său, comedia 6,9 pe scara Richter, a deschis festivalul în 2016.

„Nu sunt părintele TIFF-ului – nici n-aș fi avut cum! – dar un fel de unchi tot mi se pare că-i sunt. Am participat la botezul lui în 2002 cu Filantropica; am sacrificat somnul câtorva sute de oameni prin avanpremiera în miez de noapte a lui Restul e tăcere în 2007; am testat Closer to the Moon ca work in progress în 2013; am celebrat 20 de ani de la debutul meu cu E pericoloso sporgersi cam tot atunci; în fine, am inaugurat ediția din 2016 în Piața Unirii cu 6,9 pe scara Richter…”, spune regizorul într-un mesaj transmis echipei TIFF, publicat pe pagina de Facebook a festivalului.

La TIFF 2021, în onoarea sa, va fi proiectat lungmetrajul de debut al lui Nae Caranfil, E pericoloso sporgersi, într-o copie proaspăt restaurată în format 4K.

Nae Caranfil a  debutat cu acest film,  în 1993, în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs, la Cannes.  Au urmat Asfalt Tango (1995), o comedie cu Charlotte Rampling, și  Dolce far niente (1998).

Filantropica (2002) s-a bucurat de mare succes atât în rândul publicului cât și al criticii de specialitate.  Filmul de epocă Restul e tăcere (2007) i-a adus lui Nae Caranfil o nominalizare pentru cel mai bun regizor, dar și două statuete Gopo, pentru cel mai bun scenariu și cel mai bun lungmetraj.  Pelicula a primit și alte trofee Gopo și a fost  propunerea României la Oscar, în secţiunea „cel mai bun film într-o limbă străină”.

În 2014, Nae Caranfil a realizat  Closer to the Moon, de asemenea premiat la Gopo pentru regie și scenariu, iar doi ani mai târziu a lansat 6,9 pe scara Richter, pentru care a compus și muzica,  ceea ce i-a mai adus o statuetă Gopo pentru muzică originală, dar a avut și nominalizări  pentru cel mai bun scenariu și pentru regie.

TIFF  se va desfășura între 23 iulie și 1 august 2021, în Cluj-Napoca. Vor fi 10 zile de vară cu filme în premieră, invitați și evenimente care vor puncta momente memorabile din cele două decenii de festival. Proiecțiile vor avea loc în aer liber, în spațiile special amenajate, exact ca anul trecut, dar și în interior, în măsura în care contextul va permite acest lucru.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.