Protestul de la metrou a fost suspendat!

Sursa foto: Adriana Baciu

Protestul de la metrou a fost suspendat, însă circulația trenurilor va fi reluată sâmbătă. Suspendarea protestului vine după ce discuțiile de la Prefectura Capitalei, dintre reprezentanții Metrorex și cei ai sindicaliștilor, au ajuns la un consens. S-a stabilit un calendar de negocieri pentru săptămâna viitoare.

”Instituţia Prefectului – Municipiul Bucureşti informează că astăzi, 26 martie 2021, la sediul Instituţiei din Piaţa Presei Libere a avut loc întâlnirea de dialog social cu reprezentanţii sindicali (Sindicatul Liber Metrou – USLM din METROREX S.A. şi Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România- Frăţia – CNSLR Frăţia ), conducerea METROREX S.A. şi reprezentanţii lucrătorilor din subteran. Menţionăm că această întâlnire de dialog social a fost determinată de situaţia de la staţia de metrou Piaţa Unirii. Părţile invitate au convenit reluarea activităţii la metrou”, se arată într-un comunicat de presă al Prefecturii Capitalei.

”Oamenii au înțeles că e important să înceteze protestul respectiv și de mâine dimineață, având în vedere că tehnic înteleg că este nevoie de câteva ore pentru restabilirea circuitelor, se va relua circulația”, a declarat prefectul Capitalei, Alin Stoica

Un reprezentant al sindicaliştilor de la metrou a spus că nu va fi începută nicio acţiune administrativă la adresa protestatarilor pe perioada în care vor fi negocierile cu Ministerul Transporturilor şi cu alte autorităţi.

Amintim că metroul bucureștean nu circulă de mai bine de 12 ore, după ce mai mulți angajați au blocat în cursul dimineții tunelul de metrou din stația Piața Unirii. În urma acestei acțiuni, traficul rutier din Capitală a fost dat peste cap.

Între timp, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a depus plângere penală la DNA împotriva celor responsabili pentru blocarea metroului bucureștean. Alte 3 dosare penale au fost deja deschise la Parchet și DIICOT, iar Jandarmeria a dat 23 de amenzi în valoare de 125.000 de lei.

De partea cealaltă, sindicaliștii au precizat că nu sunt obligați prin lege să asigure o treime din activitate, dar fiind că lucrul a fost oprit voluntar.

Potrivit USL Metrou, protestul a fost inițiat din cauza tăierii sporului de tunel, a disponibilizărilor și a faptului că salariile nu vor mai fi mărite.

”Am obținut ca săptămâna viitoare să ne vedem zi de zi pentru a rezolva toate problemele care s-au discutat, precum deficitul mare de personal. Nu are rost să disponibilizezi, pentru că tot scandalul a plecat de la disponibilizarea masivă a salariaților… Nu au fost numai 10 persoane. Deficitul acum… cred, numai săptămâna aceasta, am ajuns la un necesar de 1.200 de oameni. 1.200 de oameni înseamnă 25% din personal (…) Ajunsesem în pozitia în care să ne fie frică să ne mai facem treaba, să nu greșim din lipsa fondurilor și din lipsa personalului, să nu ne ducem, Doamne fereste, pe partea cealaltă, pe la pușcărie, sau unii să murim în accidente, pentru că nu se asigură acest buget”, a explicat un alt sindicalist.

presedintele Unitatea – Sindicatul Liber din Metrou (USLM), Ion Radoi.

”Când spui că disponibilizăm oamenii și micșorăm salariile, nu te aștepți la ceva bun. Când te lasă fără loc de muncă, când te lasă fără salariu, adică o reducere de 25%, nu prea poți să accepți”, a explicat și presedintele Unitatea – Sindicatul Liber din Metrou (USLM), Ion Rădoi.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.