Noi restricții intră în vigoare în Capitală

Foto: Alina Neagu

Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență s-a reunit astăzi pentru a clarifica modul în care se vor aplica noile restricții în Capitală.

De mâine, în localitățile în care incidența cazurilor de COVID este mai mare de 4 la mia de locuitori, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică magazinele trebuie să își încheie activitatea la ora 18:00. De la ora 20:00 nu mai este permisă deplasarea în afara locuinței cu excepția cazurilor justificate.

De la 7,5 cazuri la mia de locuitori, interdicțiile devin valabile în toate zilele săptămânii.

Există și excepții la noile restricții stabilite de CNSU:

1.Cabinetele medicale, inclusiv stomatologice nu sunt afectate de reducerea programului operatorilor economici.

2. Scoaterea animalelor de companie în faţa locuinţei este permisă, cât timp persoana nu se deplasează în nicio altă parte şi prezintă dovada că locuieşte în imobilul în faţa căruia se află.

3. Victimele violenţei familiale se pot deplasa la secţiile de poliţie sau la centrele de primire, ca de altfel, orice persoană care este în situaţia de a fi nevoită să iasă din casă pentru a îşi proteja viaţa sau integritatea fizică, a sa sau a persoanelor pe care le are în grijă.

4. Pentru vaccinare, este permisă deplasarea.

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat că începând de duminică, atunci când se aplică noile măsuri de combatere a efectelor pandemiei de COVID-19, în marile magazine din Capitală se instituie obligativitatea respectării unei cote de 7 metri pătraţi pentru fiecare persoană iar persoanele care merg la vaccinare se pot deplasa în afara orelor în care nu este permisă circulaţia.

„În marile magazine de tip mall se instituie obligativitatea de a respecta o cotă de 7 metri pătraţi pentru fiecare persoană. Se face precizarea că pentru vaccinare se pot depăşi orele prevăzute pentru deplasarea în afara locuinţei. (…) Magazinele respectă programul stabilit, până la 18,00 în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, măsura urmând să fie aplicată de mâine, urmând să respecte şi încărcarea de o persoană pe 7 metri pătraţi. În pieţe regula este să folosească la jumătate capacitatea de persoane care le pot deservi. (…) Şi terasele se vor închide (n.r. la ora 18,00). De asemenea, se păstrează măsurile care erau deja în vigoare prin ultima hotărâre 15/CMBSU, ele au fost reluate şi în această hotărâre pentru a fi măsurile unitar într-un singur document şi să fie mai uşor de urmărit”, a afirmat Alina Stoica.

El a arătat că dacă incidenţa depăşeşte 7,5 la 1.000 de locuitori se vor aplica pentru restul zilelor orele valabile pentru sfârşitul săptămânii. Astfel, ar urma să se interzică circulaţia în intervalul orar 20,00 – 5,00 şi să se reducă programul operatorilor economici până la ora 18,00 pe toată săptămâna.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.