Peste 100 de artiști au participat la Ziua supraviețuirii, în fața Ministerului Culturii

Sursa foto: Facebook Centru National al Dansului

Ziua de 26 martie a devenit Ziua Supraviețuirii Artiștilor Independenți. În această zi, artiști și lucrători independenți s-au întâlnit  în fața Ministerului Culturii și au adus cu ei câte un obiect pe care îl foloseau în munca lor și care acum, în pandemie, nu le mai e de folos. Inițiativa a aparținut Asociaţiei Transsectorială a Independenţilor din Cultură – ATIC.

”Luna martie marchează un an de când viețile noastre profesionale au fost suspendate. În acest an au avut loc nenumărate discuții, consultări, am scris petiții, am formulat cereri concrete, am strigat mesaje de ajutor către autorități. Răspunsurile nu acoperă problemele concrete și diverse cu care se confruntă sectorul independent.
Tot în acest an, fiecare dintre noi a pierdut ceva. Proiecte. Bani. Spații. Colegi. Unii ne-am luat joburi temporare ca să ne putem plăti chiriile. Alții ne-am mutat la părinți. Unii am renunțat. Alții ne-am propus să rezistăm până la final.
Pentru toate lucrurile pe care le-am pierdut în acest an și pentru a semnala public faptul că artiștii/artistele și lucrătorii/lucrătoarele independenți/independente sunt permanent într-o luptă de supraviețuire în care zi de zi asistăm la o dispariție sau la o pierdere, revendicăm ziua de 26 martie ca fiind Ziua Supraviețuirii Artiștilor Independenți.” – ATIC

                   Fotografii preluate de pe pagina actriței Ana Crăciun Lambru

Au fost aduse diferite obiecte, de la banalele creioane, la pantofii de dans, de la dosarul cu print-ul unui scenariu, la costumul de scenă, mască de spectacol, marionete, dar și diplome sau trofee.

Același gest l-au făcut și colegii lor din alte orașe, reunindu-se tot la ora 12:00, în fața instituției culturale care are responsabilitatea să îi reprezinte.

Participanții au postat ulterior, în social media, fotografii cu respectivele obiecte și instantanee de la această întâlnire, însoțite de hashtag-ul ziuasupraviețuirii.

”Azi nu am fost la un protest. Nu am protestat nimic. Am sărbătorit că am supraviețuit. Pe 26 martie s-a ales cu sens, #ziuasupraviețuirii”, a scris pe profilul său de Facebook, actrița Flavia Giurgiu.

”Este extrem de important că ne-am adunat azi după un an care a adâncit si a făcut și mai cruntă lupta pentru supraviețuire”, a remarcat dramaturgul Mihaela Mihailov.

                   Fotografii preluate de pe pegina Centrului Național al Dansului

Coregrafa Andreea Novac trage încă un semnal de alarmă în mesajul său:  ”Oscilez între a mă revărsa într-un val de deznădejde și a mă lupta să rămân pozitivă (cât mă mai ține). Preocupați fiind să supraviețuim azi, uităm că situația aceasta va continua. Anul acesta cel puțin, poate și următorul. Și nu avem soluții. Și nu suntem bine”.

Se spune că o fotografie face cât o mie de cuvinte, cea postată de Sorin Dorobanțu, actor mânuitor al Teatrului de Marionete Arad, exact asta face.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.