VIDEO: Cristian Scutariu (jurnalist) – „Columbia e cea mai frumoasă țără pe care am văzut-o în viața mea”
Articol de , 29 martie 2021, 11:28
Despre călătoriile pe două roți în Siberia și Columbia, despre proiectul de a merge cu motocicleta de tip Adventure, despre cartea „Est spre Siberia”, au aflat Andreea Bartu și Alex Minculescu de la Cristian Scutariu, invitat în matinalul „Bună dimineața, București!”, pe 98.3 FM și live pe Facebook-ul București FM, via Skype.
„Pasiunea mea e destul de veche. Am luat permisul acum 12 ani. Pasiunea pentru călătorit cu motocicleta departe a apărut când m-am urcat prima dată pe tipul acesta de motor. Mi-am dat seama că irosesc motocicleta dacă nu fac ture de tipul acesta și mă plimb pe distanțe foarte scrurte. Să faci touring în regim de aventură. În 2016, când am fost în Maroc, mi-am dat seama că asta este pentru mine. Până atunci mergeam cu motorul pe stradă. Și de atunci mi-am propus ca cel puțin odată pe an să plec departe și să fac ce știe motocicleta să facă și ce îmi face mie foarte multă plăcere: să călătoresc la modul acesta”, spune Cristian Scutariu.
Despre Siberia, Cristian povestește: „Treaba cu Drumul Oaselor, Estul îndepărtat al Siberiei, a apărut după ce am văzut un documentar. M-a fascinat porțiunea izolată din Estul Siberiei. Și cu asta am rămas ca idee principală din documentar. În clipa în care m-am suit pe moto adventure, știam că primul lucru pe care vreau să îl fac este să mă duc singur pe Drumul Oaselor, să văd dacă pot duce asta la capăt.”
„Am învățat de-a lungul timpului că, indiferent cât de mult te-ai pregăti, cu siguranță vor exista o groază de lucruri pe care nu le-ai luat în calcul și vor apărea pe drum.”
Cristian Scutariu explică și cum s-a hotărât să scrie cartea: „Eu i-am spus jurnal de călătorie, pentru că mi se pare că o carte implică mai mult decât am făcut eu acolo. Este practic un soi de live blogging făcut în format clasic. Cuprinde aproape fiecare zi a mea pe drum. Am fost singur și mi-a fost la îndemână și m-am simțit bine să scriu despre asta, fără să mă gândesc când am plecat că o să fie totul unit într-o carte. Are o componentă emoțională care te face să vrei să ajungi în locurile alea. Știu că poate suna ciudat, însă nu e deloc greu. Au fost zile în care mergeam 12 ore și nu vedeam nimic sau doar o singură mașină pe zi. Lucrul acesta te poate afecta, încât e inevitabil să nu te gândești că dacă se întâmplă ceva ce faci. Sunt 13.000 km distanță față de România și vreo 10.000 față de Moscova. Adrenalina te ajută în situații de genul acesta.”
„Când am spus că vreau să mă duc în Columbia, toată lumea era șocată spunând că e foarte periculos. Primul contact din Columbia a fost un motociclist care e și ghid. Și el mi-a spus să am în minte că întâmplările din filmul Narcos au avut loc acum 30 de ani. Dacă respecți reguli de bun-simț și nu te aventurezi în locuri în care nici nu ai voie, e sigur. Merită, pentru că e cea mai frumoasă țără pe care am văzut-o eu în viața mea. Ca să te bucuri cum trebuie de Columbia, ai nevoie de 3 luni. Eu am stat 3 săptămâni. Nu a fost de ajuns, dar suficient ca să ating ceea ce este mai frumos: locurile de unde se exportă cafeaua, trecând prin Anzi și până la Marea Caraibilor. În aceste 3 săptămâni, nu că nu mi-a fost frică dar nu am avut nici cea mai mică emoție legată de siguranță. Poliție multă, prietenoasă, armată multă, dar este acolo pentru siguranță. Repet: dacă nu te abați prin junglă sau prin alte locuri unde nu ai ce căuta, ești cât se poate de în regulă. Merită efortul. Columbia e încă o țară ieftină, că nu e încă năpădită de turismul clasic”, spune Cristian Scutariu.
Deși a fost în Siberia, Columbia, Mongolia, Maroc, Ucraina, Belarus, Țările Baltice, Rusia, Coasta de Vest a SUA, el concluzionează: „De departe, Rusia cu partea de Siberia este pe locul 1. Experiența aceea nu va putea fi egalată vreodată. Pentru sightseeing nu e neapărat extraordinară, însă pentru tipul acesta de motociclism adventure Rusia și Siberia sunt cele mai tari lucruri pe care ai putea să le faci.”