VIDEO: Un certificat în plus în portofel!

Ne plimbăm prin Europa cu certificat. Nu cu cel de naștere, ci cu cel de vaccinare. Mai marii europeni discută acest lucru și probabil, din vară, vom avea acest act.

Asta pare un lucru bun chiar dacă, și la…case mai mari, nu întotdeauna părerile converg, iar părerile experților nu penetrează suficient în societate.

„Se discută și ce a fost pozitiv dar și despre greșeli. De multe ori decidenții au greșit, trebuie să recunoaștem. În ciuda acestora sunt și puncte pozitive. Ne ajutăm între noi, la final avem un plan de relansare și încercăm să găsim soluții pentru partea de vaccinare.

În România nu se întâmplă nimic. Există o problemă care se întâmplă peste tot: vocea experților nu a fost întotdeauna ascultată. Sunt rapoarte care anticipau anumite probleme, experții spuneau despre obiectivele în campania de vaccinare. Dar există elemente concrete pe care ne putem baza. Cum explicăm oamenilor ce facem. Că am impus lockdown dar n-a funcționat, că stăm în vacanță o lună…lucrurile trebuie explicate pe înțelesul oamenilor. Asta duce la manifestații, violențe…”, explică europarlamentarul Victor Negrescu.

Deciziile luate la nivel european nu convin întotdeauna. Și este și cazul acestei perioade. Peste tot lumea iese în stradă și protestează împotriva măsurilor anti pandemie. E bine că ne spunem păsul dar trebuie să fim atenți la felul în care o facem.

„La nivel european se susține dreptul oamenilor de a-și apăra drepturile și de a protesta. Însă trebuie să fie pașnic. În cazul României au fost pașnice. Nu trebuie să se degenereze. Oamenii ies pe stradă pentru că nu înțeleg: de ce se închid magazinele la 18:00, de ce pe pârtii nu se respectă regula măștii…Ține de noi să le explicăm ca oamenii să înțeleagă foarte bine.”

Cu proteste sau fără, de certificat tot vom avea parte, însă nu e nimic de care să ne speriem.

„Certificatul este o aplicație care va conține datele cetățeanului care vrea să călătorească. Dacă a făcut boala, dacă are test sau dacă s-a vaccinat. Acest certificat electronic poate fi și fizic. Va putea fi folosit în ceea ce înseamnă controlul celor care vin și ies dintr-o țară. Nu cred că trebuie să impunem. Nu vrem să apară discriminări între cei din spațiul Schengen și cei care nu sunt acolo. Asta poate conduce la obligativitate. Și nu este cazul în acest moment.

Acest certificat va putea fi implementat în această vară. Ține de fiecare stat membru. Însă trag un semnal de alarmă în cazut României pentru conectarea la baza de date. Pot fi folosiți bani europeni pentru asta. Dacă astăzi ne testăm, testul întră într-o bază de date națională care pleacă spre portalul european. Fiecare cetățean își va face un cont, singur. Deocamdată călătorim cu acele cetificate pe care le avem deja dar rămâne la latitudinea fiecărui stat.”

Ne conformăm sau nu cu decizia Europei ne-a spus astăzi, În Comunitate, europarlamentarul Victor Negrescu.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.