VIDEO: RIUF, cel mai mare târg educațional din Europa, are loc online!
Articol de cristina.toma, 31 martie 2021, 16:57
Invitata Mihaelei Ioniță în ediția de astăzi a emisiunii „În Comunitate” a fost Ruxandra Zaharia, marketing manager la Romanian International University Fair, unul dinte cele mai mari târguri ce se adresează viitorilor studenți, masteranzi și doctoranzi care doresc să studieze la o universitate din afara țării.
În ciuda pandemiei, numărul tinerilor care doresc să studieze în străinătate este într-o ușoară creștere. Chiar și anul trecut au fost studenți care au plecat la studii în alte țări.
Ceea ce îi îndeamnă pe tineri să aleag universități din afara țării sunt programele de studii mult mai atractive și mai adaptate cerințelor actuale ale pieței muncii. Numărul celor care au renunțat ori si-au amânat studiilor în alte țări europene este foarte mic. Multe dintre aceste universități au, de asemenea, contracte de practică cu mari companii.
În același timp, tinerii sunt expuși și unui risc: acela de a se îmbolnăvi dar și aici poate exista același risc. Din cauza pandemiei de SARS-COV 2 au fost și studenți care au trebuit să se întoarcă acasă și să continue studiile online pe platformele de e-lerning a instituțiilor de învățământ alese.
În acest an, la RIUF vor veni 60 de universităti să își prezinte oferta educațională. Universităti din UK își păstreaza interesul pentru studenții români și fac tot felul de oferte de burse și de reducere a taxelor. Totuși, nu trebuie să uităm că în UK, după Brexit, taxele de școlarizare au crescut.
O altă țară care este interesată de studenții români este Olanda. Aici universitățile caută să acorde tot felul de facilități pentru studenții din România. Olanda este una dintre țările europene care oferă cele mai multe programe de studiu în limba engleză.
Oferte mai vin și din partea unor universități din Danemarca, Suedia, Franța, Spania, Grecia.
În Danemarca, de exemplu, învățământul este gratuit, iar în Franța și Spania costurile de studii sunt similare cu cele din România.
De obicei vizitatorii acestor târguri educaționale se împart în categorii: 50 % vin să exploreze și să vadă care sunt posibilitățile de studii în institutii din alte țări, cei care sunt nehotărâți dacă să își continue studiile in țară sau într-o altă universitate europeană și 30% sunt cei care doresc cu adevărat să plece și să studieze în afară.
Domeniile spre care tinerii români se îndreaptă sunt cele care sunt acum căutate pe piața muncii, de la inginerie la criminalistică, dar mai sunt interesați și de programe de studii interdisciplinare.
Chiar dacă mai toți tinerii aspiranți la studii în universități europene își propun încă de dinainte de a aplica la instituțiile respective să se întoarcă acasă, nu toți o fac imediat după terminarea studiilor, unii dorind să își continue și stagiatura în țările respective.
Mulți dintre cei care se gândesc să își continue studiile în străinătate doresc ca la întoarcerea în țară să își deschidă afaceri în domeniile pentru care s-au pregătit.
De asemenea, și universitățile din România sunt căutate, mai ales că multe dintre ele au în ultimii ani programe de studii în domenii căutate pe piața muncii. Așa că sunt și studenți din alte țări europene care aleg sa studieze la universități românești.
Anul acesta RIUF se va desfășura online, iar modul în care oricine este interesat poate participa este explicat în detaliu pe riuf.ro.