Cadou al lui Nicolae Noica la 171 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române

Actul de naștere a Jandarmeriei Române, 3 aprilie 1850

Pe 3 aprilie 1850, Domnul Moldovei Grigore Alexandru Ghica semna „Legiuirea pentru reformarea Corpului Slujitorilor în Corp de Jandarmi”, actul de naștere al Jandarmeriei Române. Atribuțiile noii arme erau: „Corpul de Jandarmi este menit pentru ținerea ordinii și siguranței întregului Principat, pentru îndeplinirea slujbei municipale în Capitala Iași și în toate celelalte târguri”, a explicat, în Aula Bibliotecii Academiei Române, profesor doctor Alin Spînu de la Facultatea de Istorie a Universității București.

Instituția dedicată apărării ordinii și siguranței publice a cunoscut, apoi, o evoluție jalonată de participarea jandarmilor la marile momente ale istoriei naționale, de la Războiul de Independență de la 1877-1878, trecând prin Răscoala de la 1907, Războaiele Balcanice, Marele Război Pentru Întregirea Neamului și cel de-al Doilea Război Mondial.

Ioan Aurel Pop, puncte comune între Academia și Jandarmeria Română…

Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop a subliniat faptul că Jandarmeria și Academia Română au, în mod poate neașteptat, puncte comune. Astfel, ambele instituții naționale au fost înființate în aceeași perioadă, aceea a modernizării Statului Român. Chiar astăzi, Academia Română împlinește 155 de ani de la înființarea sa, în 1866, prin decretul emis de către Locotenența Domnească, iar Jandarmeria Română a precedat-o cu câțiva ani, a subliniat Ioan Aurel Pop.
Pe de altă parte, dacă Jandarmeria apară ordinea de drept și siguranța publică, Academia Română „asigură paza, protecția și ordinea în cultură. Apără limba, stabilește ortografia, gramatica și alte elemente care țin de această civilizație a culturii oricărui popor”, a declarat președintele Academiei Române.
În fine, de curând, Jandarmeria Română apară și păzește valorile cultural-istorice inestimabile pe care le deține Academia Română și pe care le adăpostește Biblioteca Academiei.

Cadou al profesorului Nicolae Noica la 171 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române…

Profesor inginer Nicolae Noica, director al Bibliotecii Academiei, a „făcut un cadou” inedit Jandarmeriei Române.

Astfel, profesorul Noica, un împătimit al istoriei construcțiilor a relevat faptul că actualul sediu al Inspectoratului General al Poliției Române, de pe Șoseaua Ștefan cel Mare, a fost, în fapt, construit spre a servi drept Palat al Cazărmii Gardienilor Publici adică al Jandarmeriei.

Palatul Jandarmeriei a fost construit între martie 1931 și sfârșitul lui 1932, în numai 18 luni, conform documentelor găsite de către Nicolae Noica la Arhivele Naționale.

Clădirea, care are subsol, parter și patru etaje, este construită cu structură de rezistență de beton și pereți portanți.

Ea nu a fost edificată cu bani de la bugetul de stat, ci prin contribuție publică benevolă.

Prefectul Capitalei din acea vreme, colonelul Gabriel Marinescu, a emis timbre de urgență, iar fondurile provenite din vânzarea acestora au servit la construcția Palatului Jandarmeriei, a explicat directorul Bibliotecii Academiei.

Profesorul Nicolae Noica a cerut conducerii Ministerului de Interne să restituie clădirea de pe Șoseaua Ștefan cel Mare Jandarmeriei și să finalizeze consolidarea și reabilitarea sediului istoric al Prefecturii Poliției, cel de pe Calea Victoriei.

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.