Filme, competiții si festivaluri inedite în pandemie!
Articol de cristina.toma, 1 aprilie 2021, 15:55
Despre FemMart si povestea frumoasa din spatele unui festival de film special, am discutat astazi, In Comunitate, cu regizoarea Anca Damian, o adevărată inovatoare in materie de filme.
Domnia sa are multe proiecte interesante, chiar dacă sectorul cultural acum suferă și nimeni nu pare a fi impresionat sau măcar preocupat de asta. Dacă în alte țări europene cum este Franța de exemplu, există niste ajutoare substanțiale pentru sectorul cultural, în țara noastră acest domeniu pare a fi fost uitat de către factorii de decizie. Dar aceasta nu trebuie să ne mire: ca un paradox, de exemplu România este singura țară europeană care nu are o finanțare pentru filme, deși, filmele românești au luat în ultimii ani multe premii la festivaluri internationale de mare prestigiu.
Anca Damian reusește să se mențină pe o linie de plutire dar aceasta datorită proiectelor internaționale în care este implicată. Asociația Femeilor din Cinema încearcă să găsească noi formule de exprimare și de experimentare a unor metode, subiecte si moduri de realizare noi. Anul acesta se dorește o lărgire a participării la fetivalul DemMart organizat de Asociația Femeilor din Cinema: adică și în cazul în care regizorul este bărbat dar, dacă scenarista este femeie filmul să intre în competiție.
În același timp inteligența artificială își spune tot mai mult cuvântul și este chemată să colaboreze în cinema. De fapt cu ocazia acestei pandemii tehnologia a intrat tot mai mult în viețile noastre. Oamenii în general si artiștii în special văd că nu mai există doar o singură realitate ci mai multe, celelalte fiind create de tehnologie.
Asociatia Femeilor în Cinema, care este o initiativă ce își dorește să promoveze valorile feminine în cinema, nu propune nicidecum o lume fără bărbați. Invitata și-a amintit că la începuturile carierei sale s-a lovit și de misoginism însă în contextul actual, de ani buni, lucrurile s-au schimbat mult. De altfel, potrivit unui studiu al Universității din San Diego 16% dintre regizorii filmelor cu buget foarte mare sunt femei. Însă misoginismul nu este specific doar Europei răsăritene ci este universal însă fiecare zonă din lume are misoginismul ei specific. În același timp, Anca Damian, este de părere că nu trebuie ca bărbații să fie înlocuiți de femei ci și valorile feminine, modul femeilor de a vedea viața trebuie să fie promovat. Femeile nu trebuie să fie doar muze imobile și reci ci ele doresc să arate cum percep ele lumea și cum o modelează.
Festivalul FemMart anul acesta deschide porțile si bărbaților fie ei regizori – daca au un scenarist femeie – sau scenaristi – dacă au un regizor femeie.
Numărul de regizoare va fi dat de calitatea proiectului. Acum se caută voci noi, concepte noi în cinema care să devină mai târziu regizori de succes. Însă tot acum, în timpul pandemiei, este si o vremea oportunităților, a noilor căutări și explorări în lumea artei de care trebuie să se țină seama.
Anca Damian a fost însă întotdeauna stimulată și de piedicile pe care le-a întâlnit in cariera ei. Acum lucrează la un film, o comedie muzicală, un proiect total diferit față de temele pe care le-a abordat până acum. Personajul principal este Robinson, un doctor care se izolează însă ajunge să îl salveze Vineri care este un refugiat.
Care vor fi alergerile juriului pentru acest an dar si care care ar putea fi explorările regizoarelor ne-a povestit, In Comunitate, regizorea Anca Damian, președinta Asociației Femeilor din Cinema.