Omagiu lui Nichita Stănescu la Casa Artelor Dinu Lipatti!

Casa Artelor Dinu Lipatti celebrează 88 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai importanți scriitori români, poetul Nichita Stănescu (n. 31 martie 1933, Ploiești, România – d. 13 decembrie 1983, București, România), în cadrul celei de-a XVI-a Ediții a Programului „Lipatti Special”, program lunar dedicat tuturor persoanelor cu nevoi speciale.

Născut la 31 martie 1933, poetul Nichita Stănescu este considerat unul dintre cei mai mari scriitori de limbă română, pe care el însuși o denumea „Dumnezeiesc de frumoasă”. Laureat al Premiului Herder în anul 1975, Nichita Stănescu, alături de Mihai Eminescu și Tudor Arghezi, a metamorfozat imaginea poeziei românești prin teoriile, jocurile şi stările sale fiind inclus, potrivit criticilor literari Alexandru Condeescu și Eugen Simion, în categoria foarte rară a inovatorilor lingvistici și poetici. Printre cele mai importante volume semnat de Nichita Stănescu amintim: „Sensul iubirii” (1960), „Necuvintele” (1969), „Epica Magna” (1978),

Cu această ocazie sunteți invitați, sâmbătă – 3 aprilie 2021 – la orele 19:00, să urmăriți în Premieră online pe pagina de Facebook a casei Artelor Dinu Lipatti, Selecțiuni din Recitalul Extraordinar pe versuri de Nichita Stănescu intitulat „Lungul drum către zbor”, susținut de actrița Irina Movilă.

Programul cuprinde o selecție a unora dintre cele mai frumoase și mai revoltate poezii de Nichita Stănescu realizată de actrița Irina Movilă sub motto-ul „Odată am știut să zbor… Dovadă n-am, dar îmi aduc aminte!”.

Recitalul Extraordinar de poezie și muzică românească clasică și modernă „Lungul drum către zbor” a avut loc în cadrul celei de-a III-a Ediții a „Zilelor Limbii Române” la Casa Artelor Dinu Lipatti în anul 2020, în interpretarea actriței Irina Movilă și a violoncelistului Andrei Cavassi, iar acum toți doritorii sunt invitați să urmărească Selecțiuni din cadrul acestui Eveniment, în Premieră online pe pagina de Facebook, cu interpretare în limbaj mimico-gestual asigurată de Elisabeta Paraschiv, membră ANSR.

Actriţa Irina Movilă a jucat de-a lungul carierei sale în numeroase filme. A absolvit în 1991 Academia de Teatru şi Film la clasa profesorului Mircea Albulescu, interpretând roluri celebre şi deosebit de complexe atât pe scena marilor teatre din ţară şi din străinătate, cât şi în faţa camerei de filmat, fiind solicitată frecvent să facă parte din juriile de specialitate la festivalurile de profil.

Mare iubitoare de poezie, este invitată deseori să susțină Recitaluri din creația lirică românească și internațională acompaniată de alți artiști valoroși. De-a lungul carierei a primit nominalizări şi premii: „Cea mai bună actriţă” la Festivalul Lumilor Latine, la Arcachonn, Franţa, „Cea mai bună actriţă” la Festivalul de film de la Geneva, „Cea mai valoroasă speranţă a cinematografului european”.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.