VIDEO: Epuizarea psihică și vocea de la telefon!
Articol de dianamatei, 8 aprilie 2021, 17:34
Este mai bine de un an de când am intrat, parcă, într-o zi a cârtiței. Pandemia ne-a ținut în casă, apoi ne-a eliberat puțin câte puțin, dar nu suficient cât să ne întorcem la ce a fost.
Mulți dintre noi, din fericire, au reușit să treacă ușor peste toată această perioadă. Alții, însă, au fost puși la pământ, psihic vorbind, de aceste timpuri.
Ne-am sărit în ajutor însă, câteodată,nu este suficient. Ne-au sărit și alții în ajutor dar, nici atunci, nu a fost suficient. Asa a apărut un call-center.
Telefonul sună 021 9081, iar la capătul firul răspunde un psihoterapeut. Pentru mine, pentru tine, pentru medicii epuizați și pentru oricine simte că nu mai poate, după această perioadă. În fiecare zi de la 12:00 la 20:00.
„Am început de 2 zile, sperăm să ne descurcăm destul de bine, interesul este mare și fiecare zi peste 200 de apeluri am preluat. Funcționăm sub formă de call center. Numărul de telefon poate fi apelat în fiecare zi. Toți psihoterapeuții sunt voluntari. Ei au activitățile lor de psihoterapie la cabinete. Acest centru este în cloud, avem terapeuți în toată țara. În momentul când cineva apelează, unul dintre voluntari răspunde și încep să discute despre problemele acute. Numărul este anonimizat, psihologul vede un număr dintr-o centrală. Majoritatea este reticentă când vine vorba despre detalii personale”, povestește psihologul Anca Dobrean, președintele Asociației de Psihoterapii Cognitive și Comportamentale din România.
Telefonul pare să fie ușa către un cabinet, iar problemele sunt dintre cele mai diverse. Nu este, însă, ca și cum am merge la medic.
„Nu e o formă de psihoterapie. Ne-am gândit la o intervenție de scurtă durată. În jur de 15 minute, timp în care vedem dacă putem reorienta persoana sau să-i învățăm moduri de gândire care să-i ajute pe termen scurt.
Probleme diverse: bunici îngrijorați de situația nepoților, persoane care suferă de Covid și se gândeau cum o să decurgă viața de acum, persoane care plângeau și care a trebuit să fie liniștiți. Sunt intervenții de psihoretapie de scurtă durată, iar problemele care nu necesită intervenții prelungite, pot ajuta eficient. De asta recomandăm apelul fiecărei persoane care simte nevoia să-și exprime nevoile emoționale. Serviciile au scăzut în această perioadă”.
Fără a fi o consultație extrem de complicată, psihoterapeuții de la capătul celălalt al firului vor să ne facă, mai degrabă, să urmăm o linie, un program. O rutină, nu exagerată, care să ne capteze atenția de la situația din toată lumea.
„Recomandăm scopuri și obiective precise, activități punctuale, să nu schimbe rutina somnului, mulți lucrăm mult și suntem epuizați. Oamenii trebuie să înțeleagă că, dacă sună, nu înseamnă că au o tulburare mintală. Poate trebuie să avem momente de relaxare și să spunem stop.
Cu cât ceva nu poate fi anticipat, este mai stresant. Cu cât nu pot controla, este mai stresant. și cu cât mă atinge personal, este mai stresant. Și copiii trebuie învățați cu rutina dar nu să fim ca într-o zi a cârtiței. Nu dormim până la 2:00 și seara stăm la film. Să iețim în parc. Să percepem realitatea într-o manieră care să ne ajute, chiar dacă stăm acasă mai mult. Putem stabili rutine și reguli.”
Și, așa cum ne place să dezlegăm cuvinte încrucișate, să facem planuri. Nu contează că, deocamdată, e greu să le punem în aplicare. Ne vor ține mintea ocupată cu lucruri frumoase.
„Dacă îți place să călătorești, de exemplu, îți poți face planuri de călătorie. Multe muzee au tururi ghidate online. Și, cu prima ocazie, punem în practică toate planurile.”
Epuizarea a devenit cuvânt la modă. Unii îl folosesc doar să se alinte, alții chiar simt starea din plin. E cazul medicilor care, într-o fracțiune de secundă, au devenit din eroi, criminali. Chiar și pentru cei care au această părere, specialiștii au un sfat…elegant.
„Ce ar trebui să ne intereseze este să facem bine. Marea parte a populației recunoaște meritele medicilor, iar datoria comunității este să fim model. Și cei care ies din această normă, să fie minoritari, iar ei să se întrebe care este scopul acestor comportamente.”
Avem acum o linie de telefon unde putem suna, fără teamă și fără rușine. Ne-a povestit despre ea, astăzi, psihologul Anca Dobrean.